DO KRAJA GODINE BIĆE ISPLAĆENE SVE SUBVENCIJE POLJOPRIVREDNICIMA

Ministarka poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković je gostujući na RTS-u izjavila  da će do kraja tekuće godine biti isplaćene sve planirane subvencije poljoprivrednim proizvođačima.

Takođe je konstatovala  da budžet  Ministarstva na čijem je čelu od nedavno, nikada nije bio veći i da ove godine 62 milijarde dinara ide na podsticaje.

Kako je  izjavila za RTS “dodatnih 16,5 milijardi će biti isplaćeno na podsticaje u celosti. Mi smo već ove nedelje krenuli sa isplatama i preko četiri milijarde dinara smo već isplatili,” rekla je Tanasković, pojasnivši  da je u ponedeljak  21. novembra isplaćeno mleko za drugi kvartal, da je u utorak isplaćeno gorivo, u sredu osiguranje poljoprivrednim proizvođačima, dok su u četvrtak 24. novembra isplaćeni voćari.

Najavila je i da će narednih dana biti isplaćeno I mleko za treći kvartal, kao I da će do polovine decembra biti utrošen skoro čitav novac, osim jedne mere, a to je dodatna mera za proizvođače suncokreta. “


Prema rečima Jelene Tanasković  u ovom trenutku za meru za suncokret ima oko 35.000 zahteva. Tom prilikom je podsetila da je prioritet Ministarstva uvođenje e-Agrara, te da će postojati kriterijumi za korišćenje svake mere podrške.

“Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi i uopšte administraciji kako bi poljoprivrednicima olakšali život u smislu podnošenja zahteva, smanjili čekanja na šalterima sa jedne strane, a sa druge strane kako bi administracija bila brža, efikasnija i kako bi oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali”, rekla je ministarka poljoprivrede.

Govoreći o stanju u stočarstvu, izjavila je da svakodnevno dobija predloge stočara kako rešiti krizu, ali i ocenila da država i sada ne ulaže malo u tu proizvodnju.

Ministarka poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković je zaključila da “sve ove mere koje se sprovode, daju prioritet našim proizvođačima i domaćoj prizvodnji i to se pokazalo kao najvažnije da imate sve osnovne živote namirnice i sve druge u svojoj zemlji. Kao što vidite,  svaka država koja ima svoju prozvodnju bolje prolazi u ovom trenutku”, objasnila je Tanasković, gostujući u programu RTS-a.

Poslednje vesti