SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE OBELEŽAVA SE POD SLOGANOM „IZJEDNAČIMO“

Na  Svetski dan borbe protiv  SIDE 1. decembar  skreće se pažnja javnosti  na pandemiju uzrokovanu HIV-om , kao glavnom javno zdravstvenom izazovu koji je do kraja 2021. godine prema procenama UNAIDS-a odneo više od 40 miliona života, od pojave  bolesti u SAD 1981. godine.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga, od registrovanja prvog slučaja obolevanja 1987. godine do 31.12.2021. godine  ukupno su obolele 124 osobe, 54 u Braničevskom  i 70 u Podunavskom okrugu.  U prvom okrugu preminulo je 35 obolelih, a u Podunavskom  dve trećine od ukupnog broja obolelih.

Slogan ovogodišnje kampanje „IZJEDNAČIMO“ je poziv da se zajedničkim delovanjem omogući rešavanje nejednakosti  i pomogne u okončanju  ove pandemije,  sa ciljem da se do 2030. godine okonča SIDA kao globalna pretnja po zdravlje.  

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac,  u okviru Odeljenja za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti postoji Savetovalište za dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje (DPST), koje radi svakog radnog dana od 9,00 do 13,00 sati.

Poslednje vesti