ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ТЕАТАР У ТВРЂАВИ ОД 19. ДО 24. СЕПТЕМБРА

19. септембар 2023.

Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Српско народно позориште, Градско позориште „Семберија“ из Бијељине и Народно

позориште Републике Српске,

Према драмском комаду Љубомира Симовића

ХАСАНАГИНИЦА

Режија: Душан Тузланчић

Играју: Милан Ковачевић, Бојана Милановић, Соња Дамјановић, Михаило Максимовић, Љиљана Чекић, Горан Јокић, Ненад Благојевић, Душан Ранковић, Огњен Копуз, Иван Петровић

Поводом рада на представи „Хасанагиница“ редитељ је рекао: „Одувијек сам размишљао о томе како би то изгледало кад би сликари или музичари, у каталозима својих изложби или концерата, писали о томе шта су хтјели да кажу, или на шта треба да обратимо пажњу, или нам, као случајно, послали кључ за читање њихових дјела. А ми у позоришту одгајамо тај институт, и то здушно, деценијама. Свако ко буде држао овај програм у рукама два сата ће гледати (или барем почети да гледа) дјело о којем је објављено преко хиљаду триста библиографских јединица, драматизацију која у овој сезони доживљава пола вијека, драмско дјело које су на нашем језику преко педесет пута режирали велики редитељи и играли највећи глумци. На сву ту плејаду великог и лијепог око Хасанагинице, ја сам имао срећу и да окупим тим збиља великих сарадника…“

20. септембар 2023.

Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Српско народно позориште, Беоарт, Центар за културу Тиват и Културни центар Панчево

Ана Ђорђевић

ЗАЈЕДНО

Режија: Јана Маричић

Играју: Бранислав Јерковић, Југослав Крајнов, Гордана Ђурђевић Димић, Јасмина Вечански Кујунџић, Ненад Пећинар и Бојана Ординачев

Редитељка нам о представи каже следеће: „Породицу Михајловић и све њене примарне и придружене чланове ништа није тако осакатило, обезвредило и наружило, као њихова сопствена динамика и односи. Али, како то најчешће бива, ништа их друго није спасило, одржало и ојачало, до управо њихово непоколебљиво заједништво, неодустајање једних од других и проста међузависност. Психологија ће то назвати патологијом, наивни би рекли да је то љубав, а за нас у позоришту – то се зове истина. Шесторо чланова фамилије пет година није село за исти сто, све док их смрт ближњег није окупила. Уз алкохол и дељење успомена, отварају се неразјашњене теме, прећутана замерања, срамотне тајне. Дакле: хумор, агресија, сузе, љубав, праштање.“

21. септембар 2023.

Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Народно позориште Ниш

Велимир Лукић

АФЕРА НЕДУЖНЕ АНАБЕЛЕ

Режија: Игор Павловић

Играју: Александар Крстић, Стефан Младеновић, Братислава Милић, Андрија Митић, к. г. Наталија Јовић, Драгиша Вељковић, , Урош Милојевић Александар Стевановић, к. г.

Реч редитеља о представи поручује:„Нормалан појединац, стављен је пред немогућ избор: или ће изгубити себе, своју душу, своју људскост, или ће изгубити живот и своје животно дело. Сваки избор је погрешан у околностима неслободе о којој је Лукић писао. Слободног избора нема, јер нема ни слободе. У човеку побеђује прагматична „биљка од крви и меса” спремна да се повинује и преобрази у „сићушног послушног грађанина”.

Лукић у овом тексту говори о избору између два крста. Крста посутог златом и крста усијаног, посутог бодљама и бодежима. Који је лакши? Који треба понети? Крст пече ужасно, ако ниси изабрао онај прави. Који је прави ако немамо савест, ако смо трампили људскост за прагматичност? Који је прави ако немамо исправно људско утемељење? Које год оно било за сваког поједично, оно мора бити засновано на правди, љубави и истини.

Било би наивно помислити да наши избори немају никакве последице по друге људе и да су они индивидуална ствар. Поготово ако се појединац и сам налази на некој позицији моћи, од чијих одлука зависе туђе судбине. Моћ у таквом систему постаје најважније животно гориво. Бертранд Расел је говорио о двема мотивацијама због којих људи толико желе да се домогну моћи: сексуалној и економској. У овом комаду обе су и те како заступљене.“

22. септембар 2023.

Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Народно позориште Београд

Тадеуш Слобођанек

НАШ РАЗРЕД

Режија: Татјана Мандић Ригонат

Играју:Нина Нешковић, Сузана Лукић, Јелена Благојевић, Вучић Перовић,Недим Незировић, Петар Стругар, Данило Лончаревић, Драган Секулић, Душан Матејић

Јован Јовановић

Музичари: Владимир Гурбај, Никола Драговић, Иван Мирковић

Драма „Наш разред“  годинама се налази на репертоару најзначајнијих позоришта света и о њој су  писали најзначајнији теоретичари позоришта и позоришни критичари.

Како указује Татјана Мандић Ригонат, Наш разред – историја  у XIV часова,  прати судбине десеторо другарица и другова, Пољака и Јевреја, кроз деценије двадесетог и двадесет првог века. Драма је  фикција иако инспирисана конкретним догађајем – злочином истребљења Јевреја у месту Једвабне 10. јула 1941. који су починили Пољаци. Она је снажан уметнички облик велике лепоте и снаге. Песник је ту да упозори, опомене, постави питања заједници, појединцу шта би урадио у датој ситуацији, како бити човек у нечовечна времена, зашто се нешто догодило, како је било то могуће. И она то чини. Наш разред је и Наш разред. И лако у драми препознајемо огледало искустава мржње, насиља , злочина, порицања, прогона истине…. Облик драме, њена форма  је као судар ирационалног- поетског и документаристичког, наивности и окрутности, маште и фактографије.

23. септембар 2023.

Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Teatro Koreja (Леће, Италија) у сарадњи са Le belle bandiere

HEROIDES

Режија: Elena Bucci

Сарадник на драматургији Marco Sgrosso

Овидије замишља јунакиње мита које намеравају да напишу писмо својим мушкарцима, говорећи о љубави, напуштању, издаји. Први пут у историји књижевности имамо посла са епистоларним романом у коме жене упућују своју поруку ћутању и одсуству другог. Глас песника се преплиће са њиховим да би испричао цео мит, али и бацио посебно и често иронично светло на судбину жена, на њихову неправедну патњу, на њихове често игнорисане, разочаране, потрошене особине. То чини са иронијом интелигенције и креације, истом иронијом која је одржала многе жене на њиховом путу, истом иронијом која уметнике чини створењима без рода или идентитета, посвећеним стварању и реинтерпретацији најразличитијих прича и ликова без осуђивања, покушавајући да разумеју. Следећи светли пример Овидија који постаје медиј хора често утишаног историјом, дајемо глас и тело неким хероинама мита, мање или више познатим попут Филиде, Еноне, Аријадне, Канаке, Федре и Медеје.

24. септембар 2023.

Мали град Смедеревске тврђаве у 18.00

Породични дан

Чича Мичино позориште

КО ПРИРОДУ ПРЉА ИМА ДА НАДРЉА

Текст и режија: Матеја Поповић

Представа за децу од 4 до 10 година

Глумци: Александар Ристоски, Богдан Богдановић, Тијана Максимовић, Иван Михаиловић, Михаило Глишовић

„Ко природу прља има да надрља“ је еколошка авантура и прича о пријатељству у којој се кроз еколошку причу провлачи и прича о борби против насиља и прича о зависности од компјутерских игрица. Мала љубавна прича употпуњује поруку о правим вредностима коју ова представа носи.

Мали град Смедеревске тврђаве у 20.00

Морава театар, Чачак

Миљан Губеринић

ШАХ – МАТ

Режија: Владимир Јоцовић

Миљан Губеринић, Владимир Jоцовић, Миња Ђелкапић, Радош Теофиловић,

Ђурађ Танкосић

Позоришна представа „Шах-мат“ говори о животу jедног од наистакнутиjих и највољенијих српских војвода Стєпи Степановићу. Превасходно драма са протагонистима војводом Степом и краљем Александром I Карађорђевићем, обилује играним видео-записима који кроз ретроспективу догађаја дају гледаоцу увид у значајна дешавања током војводиног живота, као и најзначајније моменте у новијој српској историји (1914-1929). Аутори представом гледаоцу не намећу мишљење о историјским догађајима који су били неретка прекретница у историјском развоју државе, као и позиционирању у свету, дајући му сервирани став и мишљење, већ желе да супротстављањем ставова главних протагониста гледаоцу дају више визура и могућности личног сагледавања.

Како нам казује реч аутора „Ова драма представља ємоционално путовање које рефлектује нијансе и вишедимензионалност Степиног карактера и као војсковође и као човека сатканог од врлина и мана. Очовечењем кроз смену врлина и слабости, Степа наново оживљава и гледаоцу свој живот (који је и историја и садашњост и фикција), али и контекст јєдног времена представља из првог лица.“

Цена појединачне улазнице је 500 динара. Куповином комплет улазница остварује се 20% попуста. Такође, важи попуст 20% за пензионере, уз пензиони чек и регистрацију на билетарници Центра за културу Смедерево.

Улазнице  заинтересовани могу купити на билетарници Центра за културу Смедерево и онлајн путем сајта https://sdkultura.rs/. Куповином онлајн улазница остварује се попуст од 10%.

Бесплатне улазнице за представе „Ко природу прља, има да надрља“ и „Шах-мат“ могу бити  преузете на билетарници Центра за културу Смедерево, као и онлајн на сајту https://sdkultura.rs/. Радно време билетарнице од понедељка до петка је од 10.00 до 20.00, а током викенда од 15.00 до 20.00.

Poslednje vesti