ПОПУЊЕНОСТ СВИХ СКЛАДИШНИХ КАПАЦИТЕТА ЗА НАФТУ И НАФТНЕ ДЕРИВАТЕ У СРБИЈИ ЈЕ 88 ОДСТО. ВЛАДА СРБИЈЕ ПРИПРЕМИЛА ЈЕ ПРЕПОРУКЕ ЗА ШТЕДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Смедереву, где је обишла радове на изградњи резервоара за складиштење нафте и нафтних деривата, да су укупни складишни капацитети у Србији 320.000 тона, а да је 88 одсто тих капацитета напуњено и да Министарство, заједно са другим институцијама, свакодневно ради на томе да обезбеди довољне количине енергената.

„Важно је да грађани знају и да могу да виде колико држава, Министарство, Дирекција за робне резерве и друге институције раде на припреми за зиму и на томе да се осигура енергетска безбедност државе. Резервоари који се овде граде, неки су скоро завршени, два ће бити готова до краја ове, још два следеће године, и почетком 2024. године ће већ моћи да се пуне нафтним дериватима. Ово је само део посла који радимо у области нафте и гаса, јер поред куповине, увоза, треба да обезбедимо и услове за складиштење, јер је испред нас тешка криза која ће се тек осетити. Без обзира на све, држава показује одговорност и озбиљност и почели смо још пре годину дана да се спремамо. Данас имамо обавезне и оперативне резерве нафте и нафтних деривата за више од два месеца. Нама су сви складишни капацитети на 88 одсто попуњености, а Управа за енергенте Министарства је подигла резерве за више од 100 одсто од марта прошле године до августа ове године“, рекла је Михајловићева.

„Ово је још један доказ да и председник и Влада воде озбиљну и одговорну политику и да ће спремна дочекати зиму. Хвала на подршци потпрдседници Владе и Министарству и на реализацији пројеката за унапређења енергетске ефикасности“, изјавио је Јован Беч, градоначелник Смедерева.

Зорица Анђелковић, директорка Републичке дирекције за робне резерве, рекла је да је капацитет сваког од шест резервоара који се граде 20.000 кубних метара и да ће радови бити готови крајем 2023. године.

Poslednje vesti