ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ ПРО ПЛУС ТИМА ГРАДУ СМЕДЕРЕВУ

Јавни форум на тему “Стратегије  развоја урбаног подручја града Смедерева” одржан  је у великом холу Центра за културу Смедерево.

 У раду су учествовали  чланови Радне групе за израду Стратегије, представници Града Смедерева, чланови експертног тима ЕУ ПРО Плус, представници Делегације Европске уније у Србији, представници релевантних институција и организација, јавног, приватног и цивилног сектора, као и заинтересована јавност. Током Јавног форума били су представљени и резултати Ликовног конкурса са темом ,,Мој град у будућности”, који је за ученике седмог разреда током марта и априла 2023. године спровео ЕУ ПРО Плус тим у сарадњи са две основним  школама у Смедереву – ,,Др Јован Цвијић” и,,Свети Сава”. Током одржавања Јавног форума сви учесници су имали прилике да гласају за изложене радове, након чега су учесницима  додељене награде и захвалнице.

Тим поводом Смедерево је са Делегацијом Европске уније у Србији посетио и Мартин Клауке, шеф сектора за управљање пројектима при Делегацији Европске уније у Србији. Градоначелник Смедерева Јован Беч и господин Клауке су обишли ПУ ,,Наша радост” Смедерево, објекат „Весели цветови“ и Индустријски парк Смедерево. Наиме, објекат „Весели цветови“ је енергетски унапређен кроз пројекат реализације у оквиру ЕУ ПРО програма, а потез Индустријског парка је осветљен.

Присутнима се током одржавања Јавног форума обратио градоначелник Смедерева Јован Беч који је говорио о значају Стратегије развоја урбаног подручја града Смедерева. –Задовољство ми је да вас поздравим данас у граду Смедереву, поводом одржавања Јавног форума који се одвија у оквиру израде Стратегије развоја урбаног подручја града Смедерева. Град Смедерево се крајем 2021. године пријавио на позив Програма Европске уније за локални развој – ЕУ ПРО Плус за израду Стратегије развоја урбаног подручја, са идејом да унапреди одрживи развој своје територије, унапређујући социјалне, економске, еколошке, климатске, културне и просторне аспекте развоја. У самом процесу израде Стратегије развоја урбаног подручја одвијао се већи број активности, међу којима бих истакао успешно организоване Тематске округле столове по тематским областима које обрађује Стратегија, почетком марта 2023. године, као и Радионицу за дефинисање циљева и мера, која је одржана 20. априла. Данашња активност – Јавни форум има за циљ да дефинише визију одрживог развоја урбаног подручја града Смедерева, као и пројекте идеје које представљају реализацију циљева Стратегије – истакао је између осталог градоначелник Беч у свом обраћању присутнима.

Шеф сектора за управљање пројектима при Делегацији Европске уније у Србији Мартин Клауке,  истакао је да локални развој представља један од важних за Европску унију, јер представља и социјално – економски и демографски развој земље. Такође, нагласио је да већ дужи низ година Европска унија спроводи бројне пројекте у Републици Србији којима унапређује социјалну и привредну инфраструктуру, као и да ће наставити у том правцу.

Подсећања ради, Град Смедерево је потписао Меморандум о разумевању са Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге 9. јуна 2022. године, када је приступио процесу израде Стратегије развоја урбаног подручја града Смедерева, која представља плански документ.

Poslednje vesti