DODELOM NAGRADA I PRIZNANJA ZAVRŠENI „NUŠIĆEVI DANI“. RENATA ULMANSKI DOBITNICA NAGRADE  ZA ŽIVOTNO DELO

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija a u ovom slučaju i na osnovu glasova publike  (4,61) pripala je predstavi  „Očevi i oci„ Narodnog pozorišta iz Beograda.

Vojislav Voja Brajović je  dobitnik nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu. Nagradu je primila njegova supruga Milica Mihajlović.

 Nušićevu nagradu za životno delo glumcu komičaru  dobila je Renata Ulmanski, jednoglasnom odlukom žirija. U obrazloženju se navodi da Nušićeva nagrada Renati Ulmanski na najlepši način zaokružuje trolist stubova srpskog pozorišta i komediografije- Jovana Sterije Popovića, Joakima Vujića i Branislava Nušića – u bogatom umetničkom putu ove glumice. Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture – iz Novog Sada, Statueta „Joakim Vujić“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji – iz Kragujevca i sada Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru – iz Smedereva, tvore medaljon u kome se blago osmehuje topli i šarmantni lik glumice koja se mnogim generacijama udenula u srce i tu zauvek ostala.

 Nagradu je u ime grada Smedereva uručila Marija Marković Stavrić zamenica gradonačelnika.

„ Sedamdeset godina sam stajala pred publikom i pred kamerama, igrala sam tekstove velikih komediografa Joakima Vujića, Jovana Sterije Popovića, Trifkovića, Sremca, moje savremenike Boru Ćosića, Branka Ćopića, Pekića, i uvek sam imala na pameti onu rečenicu Branka Ćopića „Smeh je ozbiljna stvar. Nisam igrala tekstove Brane Nušića ali sam zato usvojila njegove životne stavove.  Humor je bitna vrednost u našem životu, humor je naša odbrana od naših teškoća, jer humor i humanost su blizanci, i ako se nečemu ili nekome smejete, prvo se smejte sebi a onda onome iznad vas, pa tek onda onome do vas. Eto danas kad primam ovu nagradu, ona mi je jako dragocena. Jer ona ne vrednuje nešto što sam ja baš sad uradila, dosegla, ona je mene vrednovala ovakvu kakva sam, takva sa. Poslala bih i poruku da trajem u sećanju publike a ja bih volela da trajem i u vašim srcima.“, izjavila je dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo Renata Ulmanski.   

  Scenskim programom pod nazivom „Alkibijada“ sinoć je u Smederevu završen četrdeseti pozorišni festival „Nušićevi dani“.

fotografije: sdplus

Poslednje vesti