ПРОСЛАВА КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ У СМЕДЕРЕВУ БИЋЕ 6. ФЕБРУАРА

Низом манифестација и културних програма Влада Републике Србије, Амбасада Народне Републике Кине, Кинески културни центар и Институт за појас и пут од 29. јануара до 19. фебруара организују, шесту по реду, прославу кинеске Нове године у Србији.

Централна прослава биће одржана у Београду, 9. фебруара на платоу испред Тржног центра  Галерија- Београд на води, уз обраћање високих знаничника Републике Србије, амбасадора НР Кине у Србији, Ли Минга и представника Института за појас и пут. Осим Београда, као и претходне године, кинеска Нова година  биће обележена у више градова Србије: у Нишу( 29.јануара), Новом Саду (30.јануара), Смедереву (6. фебруара). У смедеревском Центру за културу тим поводом од 18 часова биће уприличено представљање традиционалне уметности провинције Фуђен, град Гванџо, а поред обраћања представника Владе Србије, Амбасаде Кине у Србији и локалне самоуправе 6. фебруара пред смедеревском публиком појавиће се чланови кинеског уметничког ансамбла, који ће извести пригодан програм. Сви садржаји и припремљени програми имају за циљ јачање веза у домену културе и размену вредности између Србије и Кине, промовишући међусобно разумевање, пријатељство и сарадњу у оквиру Иницијативе појас и пут.

Планиране активности укључују наступе уметничких трупа, извођење оперске представе, концерт кинеског националног традиционалног оркестра, изложбе и радионице традиционалних уметничких вештина, предавања о кинеској култури, као и посебне догађаје посвећене Години змаја и јачању „ челичног пријатељства“ између Србије и Кине. Влада Србије, и ове године, позива све грађане да присуствују бројним манифестацијама обележавања лунарне нове године и упознају са кинеском традицијом.

Poslednje vesti