Ригина спомен чесма у Михајловцу

”БРАТОЉУБЉЕ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ’’ у Михајловцу

У Михајловцу, при цркви Светог Пророка Илије, уочи Петровдана 2016. године, била је отпочела изградња прве јавне спомен чесме ”БРАТОЉУБЉЕ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ” у Рeпублици Србији, а посвећена је учвршћењу пријатељства српског и грчког народа и побратимства града Смедерева и грчке општине Рига Фереу, односно Месне заједнице Михајловац и грчке општинске јединице Велестино.

Први сусрет званичних делегација Велестина и Смедерева, десио се 1994. године у Смедереву, а Повеља братимљења је потписана у Велестину 1995. године. Повељу братимљења потписали су у име Велестина, Константин Канарис, тадашњи председник грчке општине Ферон, Слободан Јовановић за општину Смедерево, као тадашњи председник Извршног одбора Скупштине општине Смедерево и Радисав Лукић за Михајловац, тадашњи потпредседник МЗ и управник Дома културе у Михајловцу

.

Иницијатива за њену изградњу потекла је од удружења СГП ”Кантакузина”и православне црквене општине Михајловац. Сагласност за место изградње је дала православна црквена општина Михајловачка, а иницијативу за изградњу је подржала МЗ Михајловац и грчка општина Риге од Фере. Творац идејног изгледа спомен чесме је Иван Николић, старешина православне црквене општине Михајловачке, а благослов на њен будући изглед и саму поставку је добијен од Владике епископа пожаревачког и браничевског, др Игњатија.

Подизање и поставка јавне спомен чесме ”Братољубље”, као пројекат подржан је од стране Министарства културе Републике Србије, града Смедерева, грчке општине Риге Фереу и пријатеља пројеката.

На спомен чесми се налази камени крст и лик у барељефу грчког песника и патриоте Риге од Фере, радови академског вајара Ивана Јеремића из Михајловца.

Рига од Фере (Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος; 1757—1798) рођен је као Антониос Кирјазис (Αντώνιος Κυριαζής) у Велестину, у богатој породици. Био је грчки револуционар, песник, национални херој. Рига од Фере писао је о окрутном турском систему данка у крви, о систематском тлачењу, о забрани учења грчке историје и језика, о конфискацији цркви и претварању у џамије. Написао је много књига и песама о грчкој историји, од којих је најчувенија “Турио”. Из те књиге потиче следећа реченица: “Боље је живети један сат као слободан, него четрдесет година бити роб”.

Као претходник и прва жртва устанка против Османског царства, задављен је у кули „Небојша“ у Београду. Након зверског мучења, отоманске власти су у Београду, у кули “Небојша” на Калемегдану, убиле Ригу од Фере и седам његових сарадника 24. јуна 1798. године. Последње речи грчког револуционара биле су:

Ја сам посејао богато семе. Долази час када ће моја земља брати славно воће”.

Његово посмртно тело је бачено у воде Дунава и никада није пронађено. По легенди која данас живи и траје, Ригино срце је изашло на обале Дунава у Смедереву и симболично, на капији Шумадије у Михајловцу, допринело побратимству Велестина и Михајловца.

Хронологија изградње Ригине спомен чесме

”БРАТОЉУБЉЕ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ” у Михајловцу

У Михајловцу код Смедерева у петак 29. јуна 2015. године организован је сусрет званичника грчког града Велестина и Смедерева, поводом обнове побратимства између Велестина и Михајловца, као и договори о будућој сарадњи у свим областима, а нарочито у областима културе, привреде и хуманитарних акција, саопштили су организатори сусрета, МЗ Михајловац и Удружење српско-грчког пријатељства “Кантакузина“ из Смедерева.

У званичној делегацији грчког града побратима Велестина, коју је предводио Димитриос Насикас, градоначелник општине Рига од Фере, били су Димитрис Паликарис, заменик градоначелника општине Рига од Фере, Атанасиос Трајков, свештеник цркве св. Јелена и Константин из Велестина, са сарадницима и грађанима Велестина.

Током сусрета је истакнута обострана и искрена жеља да се српско-грчко пријатељство између поменутих заједница обнови и испуни новим садржајима. У том смислу, Бојан Теофиловић, заменик градоначелника Смедерева је истакао да је Град Смедерево одувек био отворен за сарадњу српског и грчког народа, са жељом да овакви сусрети у наредном периоду буду чешћи. Такође је истакнут значај грчког револуционара, песника и визионара, Риге од Фере, који је рођен у Велестину, а који је 24.06.1798. године погубљен, са још седморицом сабораца, од стране османлијске власти, у кули „Небојша“ у Београду.

29.06.2015. године грчка делегација из Велестина у Михајловцу

Градоначелник Велестина, Димитриос Насикас се захвалио на добродошлици и искреним жељама да се побратимство Михајловца и Велестина обнови и учврсти и у то име је подржао изнети предлог да се симболично подигне јавна спомен чесма у Михајловцу, која би била симбол братољубља српског и грчког народа. “Ригина чесма братољубља“ био би први заједнички пројекат, којим би се и симболично обновило побратимство.

Председник Удружења српско-грчког пријатељства “Кантакузина“, Петар Родифцис, истакао је да Удружење представља мост у сарадњи локалних средина братских градова и у име домаћина симболично уручио градоначелнику Велестина Димитриосу Насикасу српску заставу која ће бити стално постављена у Велестину.

ПРОЈЕКАТ „ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ“ СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А  СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti