SUBVENCIJE ZA TRAKTORE DO 34.000 DINARA

Uredba  Vlada Srbije kojom se  subvencioniše nabavka zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor odnosi se na traktor koji se u saobraćaju koristi bez zaštitne kabine ili rama. Traktoristima će biti isplaćeno do  27.000 dinara za ramove i još 7.000 dinara za ispitivanje prepravke traktora. Subvenciju mogu da koriste  vlasnici ili korisnici traktora registrovanih u Srbiji u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima.  Kako se navodi u uredbi “Pod zaštitnim ramom u smislu ove uredbe smatra se deo traktora koji služi da zaštiti vozača od povrede u slučaju da se traktor prevrne”.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se  izabranim proizvođačima zaštitnog rama i ovlašćenim preduzećima za ispitivanje vozila, na posebne namenske dinarske račune.

 Na osnovu podataka koje je  početkom ove godine  objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u Srbiji je registrovano 203.000 traktora, po čemu je Srbija  vodeća po broju traktora po glavi stanovnika.  Od 2016. do 2020. godine, u našoj zemlji poginula su 144 vozača ili putnika traktora, dok je blizu 2.000 osoba povređeno u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali  traktori.

Poginuli u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora čine oko sedam odsto svih poginulih osoba u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, a godišnje se u proseku dogodi oko 518 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedan od učesnika bio traktor.

Za ove subvencije izdvojeno je ukupno 125  miliona dinara. Predviđeno je da se ove subvencije isplaćuju tokom tri kalendarske godine od dana početka primene ove uredbe.

Zahtevi za dodelu subvencionisanog traktorskog rama podnose se Agenciji za bezbednost saobraćaja do 30. novembra, a redosled realizacije je prema vremenu prijema A, zahtev je potpun ako je dokumentacija kompletirana i podnosilac ispunjava date uslove iz uredbe, što uključuje i namirene poreze, odnosno reprogram obaveza za preduzetnike i preduzeća do određenog iznosa.

————————————————————————————————————————————————————–

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a  stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju  stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poslednje vesti