СВЕТСКИ ДАН РОМА  ОБЕЛЕЖЕН У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА

Пригодним скупом у организацији Савеза ромских невладиних организација „ Смедеревски форум“, у Градској управи у Смедереву јуче је обележен Светски дан Рома.

ПРИЛОГ: После интонирања државне химне „ Боже правде“  и ромске химне „Ђелем, Ђелем“,  о пореклу, историји и култури Рома као  и њиховом страдању у Другом светском рату говорио је Милош Јовановић, студент завршне године Правног факултета у Београду, који је ову прилику искористио и да се захвали локалној самоуправи  што на веома посвећен начин приступа интеграцији Рома у граду Смедереву.

„Кроз имплементацију Локалног акционог плана са циљем побољшања положаја у заједници којој сви припадамо и кроз одређене пројекте и активности које смо у претходном периоду спровели у пракси, учинили смо значајне кораке за вашу снажнију укљученост у свему. Радују нас чињенице што имамо све више малишана обухваћених боравком у вртићу, деце која редовно похађају наставу, све већи број младих Рома и Ромкиња који завршавају средњу школу и што се неки од њих одлучују и на упис и завршетак факултета.

То је добар пут и јасан сигнал да заједно можемо  учинити доста да искоренимо предрасуде, дискриминацију, неједнакост, социјалну искљученост и сиромаштво“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић честитајући Светски дан Рома.

Поводом обележавања Светског дана Рома, захвалнице за успешну сарадњу уручене су: граду Смедереву, Центру за социјални рад, ПУ „ Наша радост“ и  вишегодишњим члановима Савета за побољшање положаја Рома града Смедерева, Маријани Алексић и Славиши Стошићу.

Poslednje vesti