СЕЋАЊЕ НА ШЕСТУ ГОДИШЊИЦУ ИЗГРАДЊЕ ЈАВНЕ СПОМЕН ЧЕСМЕ У МИХАЈЛОВЦУ

Пре шест година, у Михајловцу, у суботу 15.10.2016. године, при цркви Светог пророка Илије, свечано je освештена Ригина спомен чесма ,,БРАТОЉУБЉЕ – Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ’’‘,која јепосвећена учвршћењу пријатељства српског и грчког народа и дугогодишњем побратимству Михајловца и грчког места Велестина.

Његово проесвештенство Епископ пожаревачко – браничевскидр Игнатије свечано је освештао спомен чесму, уз присуство црквених оца, чланова Градске управе града Смедерева, званичне делегације грчке Општине Ригас Фереос, културних друштава из Лептокарје и Едесе, представника српско-грчких удружења из Суботице, Новог Сада, Београда и Смедерева, као и бројних мештана Михајловца и пријатеља изградње спомен чесме.

Званичну делегацију побратимљеног Велестина, предводио је председник грчке Општине Ригас Фереос г. Димитриос Насикас. Он је у свом обраћању истакао да је грчком народу и његовим суграђанима велика част да у Михајловцу имају спомен обележје посвећено грчком хероју и песнику Риги од Фере, који је рођен у Велестину, а мучки убијен са још седам својих грчких сабораца 1798. године у кули Небојша у Београду. Г. Насикас је обећао већу сарадњу у наредном периоду.

У име црквене православне општине Михајловац, присутнима се обратио Иван Николић и у својој поздравној речи захвалио се свима онима који су тај дан дошли да поздраве свечано освештење испред цркве Светог пророка Илије.

У име организационог одбора изградње чесме и Удружења српско-грчког пријатељства ,,Кантакузина”,  присутнима се обратио Петар Родифцис-Нађ, који је истакао у свом обараћању да је Ригина спомен чесма настала по народној изреци ,,Зрно по зрно погача, камен по камен и тако настаде чесма…”и захвалио се свима онима који су допринели да се Ригина спомен чесма изгради.

Културно уметнички програм извели су српско-грчки КУД ,,Кантакузина” и КУД ,,Михајловац”, културно удружење ,,Еманул Криарас” из грчког града Лептокарије и црквени хор ,,Слога” из Смедерева.

Народну здравицу ,,Легенда која живи и траје” посвећену Риги од Фере извео је Радисав Лукић. Он је у свом обраћању истакао да је Михајловац дочекао дан да се дугогодишње побратимство Велестина и Михајловца, које траје од 1995. године, поново обнови и учврсти,  у спомен обележју Ригиној чесми ,,БРАТОЉУБЉЕ”. Према легенди која и данас живи, Ригина душа је после његовог погубљена у кули Небојша у Београду, изашла из Дунава на капије Шумадије и допринела да се Велестино и Михајловац побратиме.

Након освештења испред цркве Светог пророка Илије, званичне делегације су уз интонирање државних химни положиле венце на Ригину спомен чесму, а затим се народно весеље наставило у ресторану ,,М&М”, уз културно уметнички програм. Том приликом је потписана јединствена ПОВЕЉА о побратимству и сарадњи између четири удружења:

Удружење СГП ,,Кантакузина”, Српско – грчког КУД-а ,,Кантакузина”, КУД-а ,,Михајловац” и грчког  КУД-а ,,Периволи’’ из Велестина.

Саопштење дао

                                                                                                         Петар Родифцис-Нађ,

                    председник Удружења и Организационог одбора

ПРОЈЕКАТ „ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ“ СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А  СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti