OSNAŽIVANJE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA ZA KORIŠĆENJE LOKALNIH PODSTICAJA

Kako prenosi AGROTV cilj projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” je informisanje i edukacija mladih poljoprivrednika o postojećim podsticajima, ali i o načinu na koji mogu da učestvuju u kreiranju mera kroz koje lokalna samouprava daje podsticaje poljoprivrednicima. Projekat realizuju udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i medij Agronews sa fokusom na šest lokalnih samouprava u kojima postoje srednje stručne poljoprivredne škole: Smederevo, Kraljevo, Požarevac, Svilajnac, Kruševac i Požegu.

Kada je u pitanju finansiranje poljoprivrede kroz davanje podsticaja i subvencija, gotovo da je nezamislivo da opstane na tržištu, dovede proizvodnju na nivo isplativosti i bude dovoljno konkurentan, ako poljoprivredni proizvođač ne koristi dostupne podsticaje, kaže se između ostalog u tekstu koji je objavio AGROTV.

U okviru formalnog obrazovanja u oblasti poljoprivrede kroz srednje stručne poljoprivredne škole, nastavnim planom i programom nije predviđeno obrazovanje i informisanje mladih o konkretnim načinima finansiranja poljoprivrede kroz korišćenje dostupnih mera davanja u poljoprivredi poput lokalnih, nacionalnih ili EU podsticaja i subvencija. Usled ovog nedostatka, mladi najčešće nisu dovoljno upućeni i edukovani da se na adekvatan način informišu o aktuelnim konkursima, često misle da je apliciranje i podnošenje zahteva komlikovano, kao i to da se sredstva dobijaju najčešće preko veze, pa tako lako odustaju od podnošenja zahteva i korišćenja podsticaja, ističe AGROTV.

Stručni tim udruženja Mladi poljoprivrednici Srbije tokom pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima iz svih krajeva Srbije nailazi na sve veći broj, pre svega mladih poljoprivrednika, koji nisu upućeni u to da postoje lokalni programi podsticaja u poljoprivredi koje raspisuju lokalne samouprave. Na internet stranici AGROTV  se ističe da je česta praksa  nedovoljno transparentno objavljivanje ovih konkursa – javnih poziva. Usled nedovoljne informisanosti i nepoverenja zajednice za ovakve vidove davanja, često se dešava da se planirana sredstva ne iskoriste u potpunosti. Prilikom kreiranja programa mera podsticaja najčešće zajednica nije uključena i ne vrši se direktna analiza potreba poljoprivrednika.

U tekstu se između ostalog navodi i da saradnja sa nadležnim organima prilikom kreiranja programa mera i unapređenje konkursa za dodelu podsticaja u poljoprivredi otvara mogućnost, pre svega mladim poljoprivrednicima, da adekvatno sprovode svoje poljoprivredne delatnosti i sa više poverenja apliciraju za raspoložive mere podsticaja koje opredeljuje jedinica lokalne samouprave.

AGROTV ističe da su projektne aktivnosti  započete anketiranjem poljoprivrednika kako bi se ispitale njihove potrebe kao i to u kojoj meri su upoznati sa lokalnim konkursima za podsticaje u poljoprivredi. Posle toga slede treninzi i edukativne tribine u Poljoprivrednim školama u gradovima i opštinama uključenim u projekat.

Putem jedinstvene platforme „Baza lokalnih javnih poziva u poljoprivredi”, koja će biti izrađena u okviru projekta, biće olakšan pristup javnim pozivima za agrarne podsticaje.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije/Agronewsa podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“, navodi se u tekstu koji je objavljen na internet stranici AGROTV.

Poslednje vesti