СМЕДЕРЕВО ПРОСЛАВИЛО КИНЕСКУ НОВУ ГОДИНУ

Интерактивном изложбом о традиционалним уметностима и пригодним  програмом који су извели чланови уметничког ансамбла града Ћанџо из кинеске провинције Фуђен, у смедеревском Центру за културу  синоћ је обележен долазак кинеске Нове године.

Прослава кинеске Нове године у Смедереву  организује се по други пут и за разлику од прошле године када су посетиоци манифестације били у прилици да се више упознају са кинеском кухињом, овом приликом  фокус је био на бољем упознавању са богатом кинеском  традицијом и културом.

Манифестацији су пристуствовали, амбасадор Народне Републике Кине у Србији  Ли Минг са  сарадницима, представници Кинеског културног центра, Института за појас и пут и градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић са својим сарадницима.

„ Повезаност између Србије и Кине негујемо кроз традиционално добре пријатељске односе и годинама уназад још више је јачамо зато што је утемељенана сарадњи, међусобном разумевању, поштовању и солидарности два народа.

То се потврдило недавно, у октобру прошле године, приликом боравка председника Србије Александра Вучића у Кини, када је у присуству кинеског председника Си Ђинпинга потписан Споразум о слободној трговини чиме су отворени нови видици у односима две земље.

Радосна сам што из нашег града, драгим пријатељима из Кине могу да упутим најсрдачније честитке поводом доласка Нове године и што нам је овим програмом пружена могућност да се још више упознамо са кинеском културом и традицијом. Желим да вам ова година, коју обележавате као Годину змаја, донесе још више просперитета коме сви тежимо“, рекла је градоначелница Смедерева  Јасмина Војиновић истичући  да народи Србије и Кине могу потпуно оправдано да кажу да их спаја челично пријатељство и да су докази за то поткрепљени кроз рад смедеревске Железаре, односно компаније ХБИС у којој ради више од 5000 хиљада наших суграђана.

Градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић се овом приликом захвалила Влади Републике Србије  и Амбасади Народне Републике Кине  на организацији догађаја у Смедереву и подсетила да је 2016. године за Смедерево била велика част да угости кинеског предсеника Си Ђинпинга који је том приликом обишао смедеревску железару.

У свом обраћању амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг је истакао да две државе све више унапређују своје односе.

„ Смедерево је знак челичног пријатељства Кине и Србије, а компанија ХБИС је његов симбол. Кина и Србија воле и цене културу и традицију и вечерас ће културна делегација провинције Фуђин  као полазна тачка  пута свиле на мору показати кинеску културу.  Фуђин има највише нематеријалних наслеђа у култури што  су признале и Уједињене нације, а такође је место где је радио кинески председник Си Ђинпинг. Зато је вечерашња изведба и перформанс од посебног значаја. Ово је други пут да у Смедереву прослављамо кинеску Нову годину, што је најважнији кинески празник и њене најважније вредности су хармонија, мир и благостање. Кинеска Нова година припада целом свету, а односи између земаља зависе од међуљудских односа и међусобног разумевања. Захваљујем се Смедеревцима на подршци  у представљању кинеске културе у Србији и надам се да ћемо имати прилику да у Кини прославимо  Српску Нову годину, рекао је између осталог амбасадор Кине у Србији Ли Минг који је српском народу честитао  предстојећи празник- Дан државности и овом приликом пожелео свима добро здравље, срећу и благостање.

Централна прослава кинеске Нове године биће одржана у петак, 9. фебруара у Београду, на платоу испред Тржног центра Галерија- Београд на води, уз обраћање високих званичника Републике Србије, амбасаде НР Кине и представника Института за појас и пут.

Фотографије:СДПЛУС

Poslednje vesti