СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА У ПРОЦЕСУ НОМИНАЦИЈЕ ЗА УПИС НА ЛИСТУ УНЕСКА

 У организацији Републичког завода за заштиту споменика културе Београд и Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево 11. априла у Концертној дворани Центра за културу Смедерево са почетком у 19 сати биће одржана презентација номинационог процеса Смедеревска тврђава од престоног града до светске баштине поводом покретања процедуре уписа Смедеревске тврђаве на листу Унеска.

Смедеревска тврђава је споменик културе од изузетног значаја, који се од 2010. године налази на прелиминарној листи Унеска. Израдом номинационог досијеа и друге пратеће документације покреће се процедура уписа на престижну Унескову Листу светске баштине, на коју је до сада уписано 1199 добара.

Грађанима Смедерева, представницима локалне самоуправе и бројних институција, али и свим заинтересованима у Граду Смедереву и Републици Србији, аутори израде номинационог досијеа из више институција културе из Београда и Смедерева, представиће радну верзију номинационог досијеа за Смедеревску тврђаву, њену изузетну универзалну вредност и атрибуте који је одликују.

Учествују:

Маја Ђорђевић, археолог

Дејан М. Радовановић, археолог

Мирослав Лазић, историчар

 Марина Нешковић, архитекта

 Владимир Божиновић, историчар уметности

 Снежана Јејић, архитекта

Владислава Живановић Ристовић, архитекта

Улаз је слободан.

Poslednje vesti