СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У НОВЕМБРУ 2023. ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву је у новембру наставила тренд постизања добрих резултата на сузбијању свих облика криминала, тако да је одржано повољно и стабилно стање безбедности.

Настављене су активности у циљу превенције криминала и сузбијања вршења кривичних дела из свих области, а нарочито кривичних дела са елементима насиља. Није евидентирано ни једно разбојништво, а проценат расветљавања кривичних дела тешка телесна повреда је 100%.

Припадници Полицијске управе постигли су значајне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и открили 19 кривичних дела у вези са дрогом, скоро 12% више него у претходном периоду.

Интензивним оперативним радом, у новембру је расветљено једно кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, када је ухапшен мушкарац из Инђије, због основане сумње да је учествовао у кријумчарењу 12 ирегуларних миграната из Сирије.

Максимално присуство свих расположивих полицијских службеника на безбедносно интересантним локацијама имало је за резултат да су у 18 случајева извршиоци ухваћени на делу, односно током извршења разних кривичних дела.

Настављене су и активности полицијских службеника у близини угоститељских објеката где се окупља већи број младих, што је допринело одржавању стабилног јавног реда.

Током новембра месеца евидентирано је смањење укупног броја прекршаја против јавног реда, а највеће смањење је регистровано код прекршаја вређање, вршење насиља, претња или туча. Ових прекршаја је у новембру било за 10,7% мање него у претходном периоду.

Полицијски службеници Полицијске управе Смедерево су и даље редовно присутни у 88 школских објеката у Подунавском округу, уз појачане превентивне активности у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“.

Током новембра је организовано 146 радионица и предавања за 148 одељења у 40 школа, и то на теме „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу“, „Безбедност деце у саобраћају“ и „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“. Овим радионицама и предавањима је присуствовало више од 2.600 ученика основних школа.

Припадници саобраћајне полиције су наставили са присуством у зонама школа и пешачких прелаза, у циљу превентивног деловања и откривања саобраћајних прекршаја. Константним активностима остварено је повољно стање безбедности у саобраћају, укупан број саобраћајних незгода није повећан, док је смањен број саобраћајних незгода са погинулим и лакше повређеним учесницима. Такође, у новембру је смањен и број незгода које су изазвали возачи под дејством алкохола.

У наставку акције провере прописног држања оружја са одобрењем, у протеклом месецу извршено је више од 3.000 контрола, а проценат откривених неправилности је пао на испод 2%, што указује на то да грађани Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, у великој већини, савесно и прописно држе и чувају оружје.

Посебно наглашавамо да су, од 1. новембра ове године, у седишту Полицијске управе у Смедереву, отворени шалтери за регистрацију возила и издавање возачких дозвола, који су се, претходно, налазили у згради Саобраћајне полицијске испоставе. Значајним организационим и кадровским напорима, Полицијска управа је омогућила грађанима Смедерева да сада могу и ова своја права да остваре у шалтер сали седишта ПУ, заједно са већ постојећим пословима издавања личних докумената, без одласка у издвојени објекат у Шалиначкој улици.

У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву ће о свим активностима и резултатима рада и даље редовно обавештавати јавност.

14. децембар 2023. године

Смедерево                                                                                          Начелник ПУ Смедерево

                                                                                                                Пуковник полиције

                                                                                                               Весела Миловановић

Poslednje vesti