СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У ПЕРИОДУ ЈАНУАР-ДЕЦЕМБАР 2023. ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву је у 2023. години, постигла веома добре резултате у сузбијању свих облика криминала, чиме је остварено повољно и стабилно стање безбедности на подручју Подунавског округа, уз већу личну и имовинску сигурност грађана.

Спровођене су активности у циљу превенције и сузбијања свих области криминала, а нарочито кривичних дела са елементима насиља, којих је било за 17% мање него 2022. године. Укупан број кривичних дела је смањен за 18%, општег криминалитета је мање за 15%, док је привредни криминал такође у паду, и то за 43%.

Ефикасним оперативним радом расветљено је 96% свих кривичних дела са елементима насиља, уз напомену да су расветљена сва убиства, тешке телесне повреде, изазивања опште опасности, изнуде и уцене.

Припадници Полицијске управе постигли су значајне резултате на сузбијању неовлашћеног држања и трговине наркотицима и открили 224 кривична дела у вези са дрогом, уз 269 заплена, у којима је заплењено више од 34 килограма разних наркотика, дупло више него 2022. године.

Протекле године забележено је мање кривичних дела против имовине грађана и привредних субјеката, пре свега разбојништва, крађе, тешке крађе и нарочито неовлашћеног коришћења туђег возила, којих је за 50% мање.

Максимално присуство свих расположивих полицијских службеника на безбедносно интересантним локацијама, нарочито ноћу и у близини места где се окупља већи број младих, допринело је одржавању стабилног јавног реда, без туча са више учесника.

Евидентирано је смањење укупног броја прекршаја против јавног реда за 7% у односу на претпрошлу годину, а највеће смањење је регистровано код прекршаја непристојно, дрско и безобзирно понашање. Адекватним ангажовањем полиције успешно су обезбеђени сви јавни скупови и спречена већа нарушавања јавног реда, нарочито на спортским догађајима.

Полицијски службеници Полицијске управе Смедерево су, присуством у школским објектима и њиховој близини у целом Подунавском округу, допринели безбедном завршетку првог полугодишта школске 2023/2024. године.

Остварен је највиши могући ниво безбедности ученика, наставника и школских простора, тако да на крају полугодишта, у школама и њиховој непосредној околини није евидантирано извршење прекршаја и кривичних дела.

У оквиру превентивних активности по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“ организоване су радионице, предавања и квизови за 363 одељења у 61 школи, и то на теме „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном окружењу“, „Безбедност деце у саобраћају“ и „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“. Овим активностима обухваћено је око 8.400 ученика основних школа.

Припадници Полицијске управе промовисали су пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ у оквиру Дечије недеље 2023, националне манифестације под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију. Полицијски службеници су промоцију реализовали у виду приказа опреме, дружења и разговоре са децом и грађанима Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане. На ова три догађаја присуствовало је око 2.500 ученика нижих разреда основних школа.

Протеклу годину обележила је и акција прикупљања оружја, на основу закључка Владе Републике Србије и наредбе министра унутрашњих послова, током које је на нашем подручју, у периоду од 08. маја до 30. јуна, Полицијска управа преузела 795 комада разног оружја, 67.000 комада муниције, 663 минско-експлозивних средстава и 13 килограма експлозива.

Након ове акције, припадници полиције извршили су ревизију држања и чувања оружја које грађани поседују по одобрењу, током које је извршено више од 9.000 котрола. Проценат откривених неправилности износи мање од 2%, што указује на то да грађани Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, у великој већини, савесно и прописно држе и чувају оружје

Припадници саобраћајне полиције су успешно реализовали задатке из своје надлежности, нарочито у зонама школа и пешачких прелаза. Сталним активностима у циљу превентивног деловања и откривања саобраћајних прекршаја, остварено је повољно стање безбедности у саобраћају, о чему говори податак да је три лица мање погинуло у саобраћајним незгодама, у односу на 2022. годину. Такође је регистровано мање саобраћајних прекршаја, што је знак да се саобраћајна култура подигла на виши ниво и да се прописи све више поштују.

Посебно наглашавамо да су, од 1. новембра ове године, у седишту Полицијске управе у Смедереву, отворени шалтери за регистрацију возила и издавање возачких дозвола, који су се, претходно, налазили у згради Саобраћајне полицијске испоставе. Значајним организационим и кадровским напорима, Полицијска управа је омогућила грађанима Смедерева да и ова своја права остварују у шалтер сали седишта ПУ, заједно са већ постојећим пословима издавања личних докумената.

У складу са Законом о полицији, који прописује јавност рада Министарства унутрашњих послова, и уз изузетну сарадњу са надлежним тужилаштвима, Полицијска управа у Смедереву је, током 2023. године, у 79 случајева обавештавала јавност о свим активностима и резултатима рада, што ће и даље редовно чинити.

16. јануар 2024. године

Смедерево                                                                                          Начелник ПУ Смедерево

                                                                                                                 Пуковник полиције

                                                                                                                Весела Миловановић

Poslednje vesti