У СОМБОРУ  ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ,,ЗАПЛОВИ СРБИЈОМ”

У Сомбору је одржана промоција пројекта ,,Заплови Србијом”, коју је организовала Агенција за управљање лукама. Наиме, овај пројекат иницирала је Агенција за управљање лукама у циљу изградње инфраструктуре за путнички и наутички саобраћај – марине и међународна путничка пристаништа, као и развој линијског саобраћаја, каналског туризма. Поред Агенције за управљање лукама, у пројекат је укључена и Влада Републике Србије са председницом Аном Брнабић и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са министром Гораном Весићем. Градоначелник Смедерева Јован Беч и чланица Градског већа ресорно задужена за културу, туризам и информисање Маја Ћирковић присуствовали су представљању идејног решења пројекта ,,Заплови Србијом”.

Када је реч о Граду Смедереву пројекат ,,Заплови Србијом” подразумева за почетак одмуљавање марине, а касније и израду пројектне документације за изградњу адекватне марине која би привукла домаће и стране туристе. На овај начин, решењем вишегодишњег проблема  град Смедерево  би имао економску али и друштвену корист. Економска корист се огледа у повећању броја туриста и прихода, док друштвена предност подразумева подизање свести локалне заједнице и пословне јавности, али и видљивост наутичких потенцијала у домаћим и међународним оквирима. Наиме, наведене потенцијале је својевремено препознао и градоначелник Беч, који се у садарњи са Агенцијом за управљање лукама и директором истоимене агенције Вуком Перовићем борио да се кроз решавање проблема са марином у Смедереву омогући развој туристичких потенцијала у будућности.

-Пре пандемије је у Србији регистровано 1542 пристајања, а рачуна се да ће ове године бити много више туриста, што ће нашој земљи донети значајне економске предности. Градићемо марине у Смедереву, Великом Градишту, Голупцу, Кладову и Сомбору. Радићемо у Баноштору међународно путничко пристаниште, а имаћемо понтоне за линијски саобраћај у Сремским Карловцима, Новом Саду и Сомбору – рекао је између осталог министар грађевинартсва, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Такође, министар Весић наглашава да Србија нема море, али има две велике реке Дунав и Саву. Наведено подразумева да Србија има 1680 километара пловних путева и више од 650 километара каналске мреже, а ти капацитети ће почети да се користе са реализацијом пројекта ,,Заплови Србијом”.

Реке су шанса Србије за боље повезивање, побољшање квалитета живота и економски развој, јер развојем наутике може се утицати и на отварање нових радних места, промет код локалних произвођача и домаћина, а пре свега подизање угледа Србије.

Poslednje vesti