ПЕСНИК БОШКО ЛОМОВИЋ ДОБИТНИК ЗЛАТНОГ КЉУЧИЋА СМЕДЕРЕВА

На овогодишњи јавни конкурс за номинацију добитника награде Златни кључић Смедерева МФП Смедеревка песничка јесен пристигла су четири предлога.

На онлајн састанку, жири за доделу награде Златни кључић Смедерева, у саставу: Јовица Тишма, председник, и чланови Ранко Павловић и Бранко Стевановић, донео је једногласну одлуку да двадесет осми добитник награде Златни кључић Смедерева на 55. МФП Смедеревска песника јесен буде песник

БОШКО ЛОМОВИЋ

Рођен је 1944. године у Брезни надомак Горњег Милановца. На Филолошком факултету у Београду завршио је студије на рупи српско-хрватски језик и књижевност народа Југославије, али је готово читав радни век провео у новинарству, те је и пензионисан као новинар. Уз новинарску, градио је и књижевничку каријеру током које је, до сада, објавио више од педесет књига поезије, прозе, књижевне и ликовне критике… Половину свега написаног наменио је најмлађима.

Песме и приче су му превођене на словачки, јерменски, румунски, бугарски, турски, македонски, мађарски, а у Индији на енглески језик. Његова Књига о Дијани Будисављевић (2013) доживела је пет издања – два на српском (ћирилицом и латиницом), потом на енглеском, немачком и есперанто језику. Заступљен је у антологијама поезије и прозе, за децу и одрасле у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Румунији и Русији.

Добитник је бројних награда за појединачне песме, приче и књиге, међу којима су и награде које носе имена наших значајних писаца: Иво Андрић (Сарајево, 1980), Зија Диздаревић (Фојница, 1984), Драгојло Дудић (Београд, 2002), Војислав Илић Млађи (Жабари, 2003), Лаза Костић (Бееоград, 2005), Милутин Ускоковић (Ужице, 2011), Гордана Брајовић (Алексинац, 2017), Гордана Тодоровић (Сврљиг, 2022)… Вредно је поменути и ова признања: Златна медаља Савеза аматера БиХ (Сарајево, 1988), Мишићев дукат (Мионица, 1999), Златна значка КПЗ Србије (Београд, 2009), Песнички прстен Међународног фестивала песника за децу Булка (Црвенка, 2013), Сребрно Гашино перо Фестивала поезије и хумора за децу (Лазаревац, 2015), Маслинов вијенац Сусрета под Старом маслином (Бар, 2017) за дугогодишњи допринос стваралаштву за дјецу на подручју бившег српскохрватског језика, и многа друга.

Концем 2020. године изашла су Ломовићева Сабрана дела у осам књига у издању београдског Света књиге.

Живи у Горњем Милановцу.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

У целокупном књижевном делу Бошка Ломовића, како оном написаном за одрасле тако и оном намењеном деци,  присутна је бескомпромисна одбрана и неговање народног и књижевног – вуковског – језика. Ломовић је редак, ако не и једини, српски писац који подједнако пише на оба изговора српског језика – екавицом и ијекавицом.

Из богатог опуса књига за децу помињемо: Заљубљени бицикл, песме и приче (Универзал Тузла, 1984); Ра­ђа­ње пје­сме, песме (Свје­тлост, Сарајево, 1985);  На сло­во на сло­во Љ, песме (Уни­вер­зал, Тузла, 1987); Не­што ва­жно, приче, два издања, (Дру­га­ри, Са­ра­је­во 1990. и 1991); На­та­ша из тре­ће клу­пе, песме (Деч­је но­ви­не, Гор­њи Ми­ла­но­вац, 1994); Мир­ја­на не­ма пој­ма, песме, два издања (Та­ков­ске но­ви­не, Гор­њи Ми­ла­но­вац, 1995); Мој отац про­да­је шу­му, песме (Сана, Срем­ски Кар­лов­ци, 1997); Шта ћу ја у Шан­га­ју, песме (Про­ме­теј, Нови Сад); Пи­тај мо­га бра­та, песме (Доситеј, Гор­њи Ми­ла­но­вац); Ви­до­ви­та Ана или за­што смо укра­ли ма­гар­ца, роман (Bo­o­kland, Београд, 2012); Бу­квар деч­јих ду­жно­сти, песме и басне (Bo­o­kland, Београд, 2014); Узбуна на планети ОкукО, роман (Bo­o­kland, Београд, 2016); Десет дана, а стотину чуда, роман (Bo­o­kland, Београд, 2019)…

Са више од стотину шездесет књижевних признања Бошко Ломовић је и један од најнаграђиванијих српских писаца. Њима ове године прикључујемо двадесет осми Златни кључић Смедерева.

„Песме Бошка Ломовића се поигравају смислом и стога су најближе дечјем начину понашања“, рекао је др Драшко Дошљак, професор Филолошког факултета у Никшићу. Ово поигравање препознали су и чланови жирија када су доносили ову одлуку.

Poslednje vesti