СМЕДЕРЕВСКЕ ШКОЛЕ СПРЕМНО ДОЧЕКУЈУ ЂАКЕ, А ВРТИЋИ МАЛИШАНЕ. ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СМЕДЕРЕВА ЧЕСТИТАЛА НАСТАВНИЦИМА, ЂАЦИМА И ЊИХОВИМ РОДИТЕЉИМА ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

На конференцији за новинаре, која је сазвана поводом почетка нове школске године, градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић у исцрпном обраћању изложила је који су све радови реализовани по школама и објектима ПУ “Наша радост” током распуста, како би ученици и наставници спремно и у бољим условима дочекали почетак нове школске године.

“Задовољство ми је да вас поздравим у име града Смедерева и у своје лично име. До почетка нове школске године остало је још неколико дана и овога тренутка вам могу рећи да смедеревске основне и средње школе спремно дочекују почетак наставе.

Посебно смо радосни што ће овог септембра у школске клупе сести нова генерација ђака првака, за које је град обезбедио бесплатне уџбенике и за ту намену из буџета издвојио близу 10 милиона динара.

Још смо радоснији што ове јесени имамо 948 првака што је за 74 више у односу на прошлу школску годину (874).

Основну школу је завршило 945 основаца, а у новој школској години у средње школе уписано је 920 ученика, што је за 28 више у односу на прошлу годину када је у први разред уписано 892 ученика.

На територији града имамо 19 основних и 6 средњих школа, с тим што Музичка школа „Коста Манојловић” има и основно и средње образовање.

У школским објектима током летњег распуста доста се радило и обављени су сви неопходни радови на уређењу и опремању школа како бисмо ђацима и наставницима омогућили адекватне услове за учење и рад.

Локална самоуправа је од почетка године до сада утрошила око 90 милиона динара за инвестиционо и текуће одржавање у основним и средњим школама, јер смо одлучни да у наредном периоду променимо слику смедеревских школа и желимо да оне буду савремене и модерне.

ОШ „Димитрије Давидовић” је до сада имала радове на крову, замени олука и столарске радове, а плато испред школе је оплемењен бехатон плочама и дрвеће је орезано. Преуређен је још један тоалет и опремљени кабинет за информатику и трпезарија, као и 3 учионице у подручној школи у Удовицама.

У  ОШ„Бранислав Нушић”комплетно су сређени тоалети у приземљу. Саниран је кров на топлој вези, замењена је столарија на светларницима и улазу, окречене су 2 учионице и трпезарија, канцеларија, свлачионице и улаз у салу.

У ОШ „Ђура Јакшић” у Малој Крсни најпре је окречена фискултурна сала и замењен дотрајали паркету њој, а затим и кабинет за информатику. Дугогодишњи проблем са платоом испред школе је саниран, сређена је спољна расвета, а стаза око школе је бетонирана да би деца несметано могла да бораве у школском парку. Пољски тоалет који одавно није у функцији је срушен и сада је и тај део дворишта безбедан за децу.

ОШ „Бранко Радичевић” у Лугавчини је у потпуности преуредила 7 учионица. Зидови су окречени, паркет је,тамо где је било могуће, хоблован и прелакиран, а у једној учионици је процењено да је бољ епоставити нове подне облоге и одрађен је водоотпорни ламинат. Купљен је нов намештај за једну учионицу. Сви чучавци у тоалетима замењени су керамичким шољама. Канализациона мрежа је санирана, а врата на свим кабинама замењена су новим ПВЦ вратима.

У ОШ „СветитељСава” у Друговцу извршени су радови на замени столарије у ходницима. Саниран је урушени плафон и простор је окречен. У подручној школи у Суводолу замењени су дотрајали олуци и саниране 2 шахте које су угрожавале безбедност деце.

У ОШ „Херој Срба” у Осипаоници окречене су 4 учионице и набављени нови ормари. И у овoј школи су чучавци у тоалетима замењени керамичким шољама.

ОШ „Доситеј Обрадовић” на Царини уредила је плато и улаз испред школе, постављене су бехатон плоче, а степениште које води ка фискултурној сали је у потпуности реконструисано.

У ОШ „Иво Андрић” у Радинцу дугогодишњи проблем са кровом се на адекватан начин отклања. Санира се део кровног покривача изнад сале, а у унутрашњем делу хола мења се пет дрвених греда које су претиле да се уруше.

У ОШ „Вожд Карађорђе” у Водњу решен је проблем са прокишњавањем и кровним прозорима.

У ОШ „Сава Ковачевић” у Михајловцу сазидан је нови димњак који је претио да се уруши. У подручној школи у Добром Долу старе и дотрајале пећи биће замењене новим до почетка грејне сезоне.

У ОШ „Доситеј Обрадовић” у Вранову постављене су нове подне облоге (водоотпорни ламинат)које је школа добила као донацију од HBIS-a.

ОШСвети Сава”је заменом eлектроинсталација и реконструкцијом спољне расвете и дела унутрашње осветљена у потпуности и самим тим безбеднија. Након дугог периода, посебном дијагностиком установљен је квар н аводоводној мрежи који ће се у скоријем периоду санирати. Кухиња је оплемењена новом вентилационом мрежом, а хол новим намештајем. Школи је од Министарства правде одобрен пројекат у вредности од око милион динара за набавку нове пећнице за кухињу.

Проблем са расветом који је успешно решен имала је и ОШ „Јован Јовановић Змај”, тако да ученици долазе у осветљен објекат и фискултурну салу.

ОШ „Др Јован Цвијић” ће ускоро имати у потпуности нову кухињу за коју је део средстава добила од Министарства правде, а  остатак финансира град. На овај начин биће омогућено припремање хране у овој установи по највишим стандардима. Свакако треба поменути да је пре тога замењена електроинсталација у новом делу школе, набављен нов намештај за школску трпезарију, одрађена лед расвета у фискултурној сали и школском дворишту. Опремљен је кабинет за технику и технологију и учионица за децу са сметњама у развоју. Урађена је термоизолација продуженог боравка, адаптирани су хол школе, потпуно реновирана школска библиотека, окречено 6 учионица и у њима замењена расвета.

У ОШ „Илија Милосављевић Коларац” у Коларима је пре неколико недеља потврђено да ће Министарство просвете финансирати адаптацију дела зграде у којој ће бити вртић.То нам је јединствена прилика да се у потпуности реконструише и део где су трпезарија и кухиња. Очекује се почетак радова у наредном периоду, али они неће утицати на несметани рад школе.

За ОШ „Вук Караџић” у Липама се тренутно разматра најадекватније решење за грејање. У питању је замена дотрајалог котла, али специфичност котларнице захтева котао који се склапа на лицу места. До почетка грејне сезоне проблем ће бити решен.

Техничка школа је опремљена новом опремом за потребе практичне наставе ученика. Замењена је столарија у 3 кабинета, а у плану је санација водоводне мреже и постављање санитарија у кабинету за биологију.

Музичка школа је завршила са адаптацијом зграде коју је добила на коришћење и која ће у  наредном периоду повећати укупан капацитет ђака и омогућити нерадан викенд, што до сада због недостатка простора није било могуће. Преуређен је кровни покривач, елекроинсталације, одрађени су подови, зидови и столарија, канализациона мрежа и тоалет.

Гимназија је добила нових 6 инвертер клима.

До почетка грејне сезоне Основна школа „Бранислав Нушић”, као и 3 средње школе –Техничка, Гимназија и Економско-трговинска школа, прећи ће на грејање на гас. У питању је пројекат Министарства просвете у вредности од око 70 милиона динара. У наредном периоду тежићемо да се овај тренд настави, применом и на остале школе код којих буде било могућности за прелазак на овај вид грејања.

Посебно ћемо истаћи и четири веома вредне паметне табле најновије генерације које су захваљујући Министарству просвете и председнику Александру Вучићу почетком маја добиле четири наше школе: ОШ „Др Јован Цвијић”, ОШ „Доситеј Обрадовић”, Техничка школа и ОШ „Херој Света Младеновић” у Сараорцима. Вредност једне табле је око 2.500.000,00 динара.

У односу на претходне године овога пута смо летњи распуст искористили за извођење већине радова, а настојаћемо да и у будућности само када деца нису у школи изводимо све радове.

И Предшколска установа „Наша радост” спремно дочекује почетак радне године у свим својим објектима. Укупан број уписане деце је тренутно око 3400, али се очекује да се овај број нешто повећа пошто је упис још увек у току (на 3500).

Од почетка године је за радове у објектима ове установе утрошено око 17 милиона динара и око 7 милиона за набавку намештаја како би услови за боравак деце били побољшани.

У децембру је оворен нови објекат у Радинцу капацитета до 350-оро деце, али су и тамо већ сви капацитети попуњени.

Нажалост, у установи још увек постоји листа чекања за 390 малишана, а лепа вест је што нас ускоро очекује отварање три нова објекта.

Отварање објекта у Друговцу планирано је за петак, 30. август.Тај објекат је у потпуности приведен намени, капацитета је за 100 деце и планиран је за целодневни боравак. Урађен је по свим стандардима и површине је око 400 квадрата (планиране су четири групе малишана, вртићке и јаслене).

Нови објекат, капацитета до 40-оро деце вртићког узраста ускоро ће почети са радом и у Скобаљу. Планиран је за целодневни боравак деце и у потпуности је опремљен. Радове финансира град и износе око 20 милиона динара.

У Скобаљу је у плану и адаптација зграде поред вртића, за јаслени узраст капацитета за око 20-оро деце. У току је израда пројекта.

Трећи објекат се налази у Коларима и адаптацију дела зграде у којој ће бити вртић ће финансирати Министарство просвете. Почетак радова се очекује убрзо и овиме ће се добити мешовита група за децу узраста од 3,5 до 5,5 година.

Предшколску установу очекује и реализација пројекта за енергетску санацију централног објекта „Хајди” (конверзија котларнице, фасада и столарија) који финансира град у сарадњи са Министарством рударства и енергетике у вредности од око 40 милиона. Објекат „Дизниленд” на Славији ће се од ове грејне сезоне грејати на гас.

Ово је уједно и прилика да свим ученицима, њиховим родитељима и запосленима у школама и вртићима пожелим успешну новушколску и радну годину,” изјавила је на крају свог излагања смедеревска градоначелница Јасмина Војиновић.

Poslednje vesti