ŽIVOPISNI UKUSI I MIRISI STARIH SRPSKIH JELA NA “MIHOLJSKIM SUSRETIMA SELA”

Treće po redu “Miholjske susrete sela” obeležio je kulturno umetnički program u selu Osipaonica, kome je prethodila izložba gastronomskih srpskih specijaliteta, koju su priredila udruženja i aktivi žena. U sali tamošnje osnovne škole na živopisnim štandovima izloženi su slani i slatki specijaliteti iz bogate srpske kuhinje.

Žiri u sastavu Milena Jovanović, Danijela Stojković i Sanja Mijatović, zaposlene u Centru za kulturu Smederevo,  obišle su sve štandove,  degustirale hranu i nakon toga donele  odluku  i proglasile pobednike u nekoliko kategorija.

Birali su se  najlepši  štand  udruženja žena, zatim  najukusnija  srpska gibanica i najukusnije  tradicionalno  jelo  koje su vredne žene iz udruženja napravile samo za ovu priliku i koje su posetioci imali priliku da, zajedno sa ostalim njihovim rukotvorinama, pogledaju na ulasku u salu.

Aktiv žena “Jabuka” iz Udovica je jedan od učesnika završne manifestacije i na svom štandu su izložile tradicionalnu srpsku hranu. Enisa Pantić, aktivna članica ovog udruženja, rođena u Zvorniku u Bosni i Hercegovini sa još dve svoje sestre udata je u Udovicama gde su  zasnovale svoje porodice. Prilagodila se srpskoj kuhinji, ali i pridodala neke specijalitete iz rodnog kraja. Tako je bilo i na štandu.

 “Izložena su  uglavnom stara srpska jela, kao što je podvarak, mada  ima i bosanskih specijaliteta poput pite sa krompirom, pite sa slatkim i kiselim kupusom, mantije sa mesom, ali i sarma, štrudle sa makom, orasima. Tu je i prebranac, zatim kolači, ali i pita od kiselog testa sa ajvarom kao i sa sirom. Enisa nam je otkrila tajnu kako se prave dobre mantije. Kaže najbolje su sa domaćim, razvijenim korama. Tu je i zimnica slana i slatka, ajvari, kompoti koji su pripremljeni ove jeseni. To su specijaliteti koji se nalaze i na našim trpezama, samo je važna dobra volja da se sve to pripremi,” objašnjava Enisa.

Udruženje žena “Kolarac”  iz Kolara takođe se predstavilo na Miholjskim susretima sela, a Dobrila Radojković aktivna članica tog udruženja ispričala nam je da su glavni pita, pogača, pasulj i lenja pita,  nešto što je na meniju svih seoskih porodica. Objašnjava da se bez pite, odnosno gibanice ne može zamisliti jedan dobar ručak, pogotovo u jesen, kada se obavljaju teški poljoprivredni radovi na njivi, u voćnjaku ili vinogradu.

Mlada predsednica Udruženja žena Vrbovac, Danijela Simić, takođe je kombinovala dve kuhinje, iz Srbije i sa Kosova i Metohije. Naizgled iste, ali i sa nekim razlikama. Pripremila  je sa svojim članicama i posnu i mrsnu hranu. Ima i ribe i pasulja, ali i sarme, pita, a tu je i filija, pita od pečenih kora na plotni koje se slažu jedna na drugu, a između njih se premazuje kajmak ili sir. Veoma popularan specijalitet  koji može da se jede kao poseban obrok uz jogurt ili kiselo mleko.  

Sekcija žena Skobalj predstavila se bogato ukrašenim štandom kako hranom tako i detaljima koji karakterišu selo i život na selu. Zorica Arsenijević, predsednica istakla je da je na njihovom štandu sve interesantno.

“ Ne znam čime najpre da se pohvalim, imamo gibanicu razvijanu sa prazilukom i mlevenim belim mesom, ali i pitu sa jagodama, zatim princes krofne. To je nešto baš lepo, za pitu sa jagodama recept  je sledeći: razviju se tri kore, koje se uvijaju jedna preko druge i premazuiju, da bi se ljuskale, zatim se ušpinuje šećer  u koji se ubace jagode i keks da ne bi fil bio mnogo redak”, objašnjava Zorica.

Biserka Ilić, članica Udruženja žena “Srma” iz Drugovca.  “Na našem štandu je danas domaća gibanica sa korama koje su pečene na plotni na šporetu.Kore se  premazuju mašću i  filuju se sirom i jajima  i tako se naizmenično redjaju jedna preko druge.Tu je neizbežan i pasulj prebranac sa crnim I belim lukom, zaprškom od crvene paprika, koji se zapeče u rerni. Preporučujem i beli sos sa renom i krompirom.  Sos se servira sa ribom ili nekim drugim mesom uz koji idu paprika sa belim lukom, koje se odlično slažu i sa prebrancem. Srpska trpeza ne može bez pita, pa su tu i pite sa dulekom i sa sirom”.

Veoma bogar štansa različitim gastronomskim đakonijama pripremile su i žene iz Osipaonice, domaćice ovog takmičenja.  Živanka Vasić predstavlja ponudu: “Pogača domaća zatim savijača sa sirom i zeljem, štrudla sa makom, bakin kolač, vanilice, oblande, tulumbe, torta sa pečenim jabukama i orasima. Jabuke se oljušte i izvrte, unutra se sipa šećer  I onda se peku jabuke. Posebno se umuti patišpanj i odozgore prelije. Kada se ispeče, jabuke su odozgore, a patišpanj dole i to se sve filuje šlagom,” otkrila nam je recept naša sagovornica.

Udruženje žena “Prelo” iz Lugavčine” takođe je bilo prisutno i na ovoj manifestaciji, predsednica Dragica Dabić: ”Prvo smo za ovu manifestaciju napravili gibanicu od domaćih kora, pečenih na plotni, pravili smo I ćufte od krompira, kao i neizbežni  prebranac. Doneli smo I naše tradicionalno jelo za doručak, poparu. Iskoristi se stari hleb koji se popari vodom vrelom a zatim se doda kajmak ili sir. Napravili smo i pitu savijaču sa sirom sa ručno razvijenim korama i proju bez koje se nije moglo nekada u selu, kada govorimo o hrani. Vodili smo računa o propozicijama i  o duhu ove manifestacije, ali smo osim toga doneli i nešto zimnice, koju smo prodavali i na trgu. Odlično smo prošli i nismo očekivali da ćemo za dva, tri dana prodati skoro svu pripremljenu zimnicu.”

Tomira Stevanetić, članica Udruženja žena “Radinčanka” iz Radinca”: Mi smo pripremili pitu od heljde, to ovde nema niko, zatim cicvaru i kačamak, koje su baš stara srpska jela, zatim i ono sa čim je moja generacija odrasla, hleb premazan mašću sa alevom paprikom posutom odozgo. Osim proje  i raznih pita, mislim da su heljdo-pita i cicvara nešto što se izdvaja i obeležava ovu manifestaciju. Pripremili smo i dosta slatkiša, “čupavu katu”, poljupčiće, kolač sa kikirikijem, rolat sa makom, vanilice…”, zaključuje Tomira.

Vesna Đorđević je predsednica Udruženja žena “Petrijevo” čiji je štand živopisno ukrašen, zahvaljujući i hrani, zimnici, ali i ćilimima i starinskim predmetima kojima su se opremale seoske kuće u prošlom veku. “Pripremili smo doručak, ručak i večeru. Doručak je pita sa zeljem, prženice, kolači od testa i džem koji ide uz to. Posle toga ide ručak, pogača, domaća supa, punjena paprika,  pasulj prebranac, pita sa sirom, pita sa zeljem i pita sa kupusom. Za užinu smo pripremili krofne, a kada je o večeri reč tu su kuglice od kačamaka i pita od tikvica.”  

Titulu za  najlepši štand odnelo je u svoje selo Udruženje žena “Petrijevo”. Druga nagrada pripala je Udruženju žena “Radinac”, dok je treće mesto osvojio aktiv  žena “Skobalj.”

U kategoriji za najlepšu gibanicu, prvo mesto pripalo je Udruženju žena “Prelo” iz Lugavčine, druge su bile žene iz Udruženja  građana za razvoj Vrbovca, a treće Udruženja  žena “Kolarac” iz Kolara.

U kategoriji za najbolje srpsko tradicionalno jelo prvo mesto pripalo je Udruženju žena “Moravski biser” iz Osipaonice, drugo Udruženju žena “Srma” iz Drugovca, dok su treće bile  članice  Udruženja  žena “Jabuka” iz Udovica.

Zahvalnice i pehare svečano je uručila zamenica gradonačelnika Grada Smedereva Marija Marković Stavrić.

fotografije:sdplus

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a  stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju  stavove organa koji je dodelio sredstva.

Poslednje vesti