УДРУЖЕЊЕ СРПСКО – ГРЧКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА И КУД ”КАНТАКУЗИНА”, СМЕДЕРЕВО

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΒΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΄΄ΚΑΝΤΑΚΟΥΖΗΝΗ΄΄,

ΤΟ ΣΜΕΝΤΕΡΕΒΟ

Мото удружења ‘’Кантакузина’’ је Са Га По: С-српско Г-грчко П-пријатељство.

Оснивачка скупштина удружења одржана је 22. новембра 2007. године, у свечаној сали управе града Смедерева, а решењем Министарства за државну и локалну самоуправу Републике Србије, уписано је у Регистар удружења, као добровољно, неполитичко, невладино и непрофитабилно удружење грађана са разврстаном делатношћу за друштвене активности.

Име које носи удружење ”Кантакузина”, везано је за Грчку, тачније византијску породицу Кантакузинус, из која потиче деспотица Јерина (Ирина), као и њена браћа Тома и Ђорђе Кантакузинус, који су учествовали у изградњи Смедеревске тврђаве, а које је Деспот Ђурађ откупио од Турака да не би били погубљени. У то доба у Смедеревској Тврђави, била је архивирана и византијска, тојест грчка култура.

rbt

Удружење је 3. марта .2013. године основало Српско-грчко КУД ”Кантакузина”, које осим српског фолклора, едукује чланство са грчком традиционалном и фолклорном игром. Српско- грчки КУД има и оригиналне грчке ношње за извођење грчке фолклорне игре. Уметнички руководилац СГ КУД ”Кантакузина” је Бојан Лукић из Михајловца.

У оквиру удружења СГП ”Кантакузина” активно је и удружење жена. Сви заједно, учествујемо у реализацији активности, чији је циљ да кроз забавне, едукативне програме и пројекте допринесемо јачању традиционалног  пријатељског односа српског и грчког народа, очувању културног идентитета грчке заједнице у Србији, обичаја и развоју културе и туризма.

Удружење и СГ КУД ”Кантакузина” су настали са жељом да се направи трајан мост између локалних самоуправа града Смедерева и грчких градова. Успоставили смо културну сарадњу са три културна удружења у Грчкој: Велестину, Лептокарији и Едеси.

Изградњом Ригине јавне спомен чесме ”БРАТОЉУБЉЕ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ”, при православној цркви Светог пророка Илије у Михајловцу, пре пет година, остварили смо значајну афирмацију поновног повезивања побратимских веза између грчког места Велестина и Михајловца. Такође ове године покренули смо иницијативу да се донесе скупштинска одлука града Смедерева, да се ово побратимство од 1995 године обнови и учврсти на законски начин. Тиме би се допринело јачању и наставку братских односа српског и грчког народа, а отвориле би се и друге могућности у области привреде, туризма и културе.

Организацијом традиционалних дечијих фестивала, Удружење и КУД ”Кантакузина” значајно доприносе међунационалном културном стваралаштву за младе. Дечије манифестације ”Дечији Михајловачки Васкршњи фестивал” се одржао ове године по четрнаести пут, а планирамо да дечији фолклорни фестивал ”Међунационални фестивал дечијх КУД-ова” одржимо по девети пут на јесен.

Такође већ осам година организујемо и бесплатни курс грчког језика. Многе наше младе чланице су после успешно завршеног курса, пронашле своје партнере у Грчкој, тако да данас имамо српско-грчке породице.

Удружење СГП и СГ КУД ”Кантакузина” обележавају сваке године своју и Славу грчке националне мањине, Светог Димитрија Солунског, у оквиру које се организују дружења чланова и гостију на српско-грчкој музичкој вечери, организованих за ту прилику.

Удружење има и секцију за израду и осликавање предмета са грчким мотивима. Одличну културну сарадњу имамо са КУД ”Михајловац” и увек заједно организујемо културне наступе у Србији и у Грчкој.

Просторије удружења се налазе у ТЦ ”Надвожњак”, Смедерево приземље лок. 1,2. и 9. Нажалост већ пар година просторије нису у техничкој функцији, па за потребе дружења користимо регионалну канцеларију Грчког националног савета у Смедереву.

Председник удружења Петар Родифцис-Нађ је уједно и председник грчке националне мањине у Србији, са којом Удружење и СГ КУД ”Кантакузина” имају пословно-техничку сарадњу. За реализацију пројеката и наших активности, значајну финансијску помоћ нам пружају преко јавних конкурса из области културе, град Смедерево, Национални савет грчке националне мањине и Министарство културе и информисања.

Све активности удружења СГП и СГ КУД ”Кантакузина” могу се видети на званичној facebook стр. Kantakuzina SaGaPo.

ПРОЈЕКАТ „ГРЧКА ЗАЈЕДНИЦА У СРБИЈИ“ СУФИНАНСИРАН ЈЕ ИЗ БУЏЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, А  СТАВОВИ ИЗНЕТИ У ПОДРЖАНОМ МЕДИЈСКОМ ПРОЈЕКТУ НУЖНО НЕ ИЗРАЖАВАЈУ СТАВОВЕ ОРГАНА КОЈИ ЈЕ ДОДЕЛИО СРЕДСТВА.

Poslednje vesti