УРУЧЕНЕ БОРАЧКЕ ЛЕГИТИМАЦИЈЕ

Градоначелница Смедерева  Јасмина Војиновић, њен заменик Владимир Нешић  и члан Градског већа Немања Ивошевић, задужен за социјалну заштиту данас су просторијама градске управе   заједно са  државним секретаром Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Дејаном Антићем  уручили 32  борачке легитимације суграђанима који су у претходном периоду остварили то право.

„ Са великим поштовањем истичемо херојство наших суграђана који су деведесетих година показали спремност да стану у одбрану наше државе и народа када је било најтеже. Сви ми као друштво и као локална заједница им дугујемо много и зато се и у будућности морамо трудити да побољшамо њихов статус“, рекла је градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић и најавила да је додела борачких легитимација само први корак у томе.

Закон о правима бораца у Народној скупштини Републике Србије донет је 2020.године на иницијативу председника Србије, Александра Вучића са циљем да сви борци, ратни војни инвалиди и породице палих бораца остваре права  која им припадају.

Осим борачких легитимација којима остварују одређене попусте код друштвено одговорних компанија са којима је ресорно министарство склопило уговоре, борци  имају и право на опоравак у бањским лечилиштима и неке од погодности које ће им убудуће понудити локалне самоуправе, речено је приликом доделе легитимација.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дејан Антић  је  подсетио на славну историју српских ратника из смедеревског краја који су своје јунаштво одувек показивали, почевши од Првог и Другог српског устанка, преко- српско турских ратова, Првог и Другог светског рата до ратова деведесетих година прошлог века.

„Ви сте показали да сте достојни својих предака, да сте достојни њихове славе, јер сте се у претходном периоду борили за за слободу и територијални интегритет Србије, нашег народа у западним српским земљама и на светој земљи Косова и Метохије“, истакао је Антић и позвао све борце који се до сада нису пријавили за остваривање права на борачку легитимацију да то учине што пре, јер држава Србија ће у наредном периоду осим легитимација борцима додељивати  и највиша признања – орден и борачку споменицу.

Борци који данас нису били у прилици да прузму легитимације то могу учинити и у наредним данима у канцеларији бр.65  Градске управе у Смедереву.

Poslednje vesti