ЈАВНА ТРИБИНА ПОСВЕЋЕНА ИДЕЈНОМ РЕШЕЊУ СПОМЕНИКА ДЕСПОТУ ЂУРЂУ БРАНКОВИЋУ

Јавна трибина у Центру за културу Смедерево одржана је поводом конкурса за израду идејног вајарског решења споменика деспоту Ђурђу Бранковићу. Учесници трибине су изнели своја размишљања у вези са учешћем у раду жирија, али и исказали задовољство чињеницом да су били део читавог процеса.

За стручно оцењивање конкурсних радова Град је именовао жири у саставу, проф. др ум. Милорада Младеновића, академског сликара и дипломираног инжињера архитектуре, редовног професора Архитектонског факултета Универзитета у Београду, председник; др ум. Мице Поптсис, академски вајар, редовни професор Факултета ликовних уметности Универзитета у Београду у пензији, члан;др Снежана Цветковић, историчар уметности, музејски саветник у музеју у Смедереву, члан; Дејан Радовановић, археолог, конзерватор-саветник, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево, члан; Татјана Гачпар, археолог, музејски саветник, директор Музеја у Смедереву, члан; Владислава Живановић Ристић,  дипломирани инжењер архитектуре, главни урбаниста града Смедерева, члан и академик проф. др Момчило Спремић, историчар, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду у пензији, почасни члан и стручни саветник.

Прва награда је додељена конкурсном раду аутора Здравка Јоксимовића. Равноправна друга награда додељена је ауторима Радошу Антонијевићу и Давору Дукићу.

“Град Смедерево, односно градоначелник Јован Беч покренуо је иницијативу за подизање споменика деспоту Ђурђу Бранковићу. Захваљујем се у име градоначелника, као и у своје лично име свим уметницима који су учествовали на Конкурсу. Жеља нам је да споменик деспоту Ђурђу Бранковићу на Тргу Републике у Смедереву постане још један симбол града “– рекла је између осталог чланица Градског већа задужена за ресор културе Маја Ћирковић.

Спроведени процес и достављена решења својеврсна су гаранција да ће град Смедерево добити репрезентативан споменик деспоту Ђурђу Бранковићу, чиме ће заокружити вишегодишњу потребу да се одужи свом оснивачу.

Poslednje vesti