AMBASADORKA BELGIJE POSETILA SMEDEREVO

Ambasadorka Belgije Cathy Buggenhout posetila je u sredu grad Smederevo. Pored gradonačelnika Jovana Beča, ambasadorku su sačekali i načelnik Gradske uprave Milko Mišković, kao i članica Gradskog veća resorno zadužena za kulturu, turizam i informisanje Maja Ćirković.
-Najpre na samom početku našeg razgovora želim da istaknem da sam funkciju ambasadorke preuzela u avgustu 2022. godine, a da sam od pre mesec dana izašla iz Beograda. Bila sam u Pančevu i Novom Sadu, a Smederevo je moja treća destinacija. U planu je poseta gradovima Ćuprija i Niš. Nakon toga, ćemo videti koji je od ovih gradova ekonomski najinteresantniji. Kada je reč o Smederevu mnogo sam čitala o vašem gradu i možda se zapravo tu i najbolje pripremila. Vaš grad ima veoma bogatu istoriju. Takođe, znam da su Kinezi preuzeli sada HBIS 2016. godine, kao i da imate veoma uspešnu Industrijsku zonu. Bila sam direktor kancelarije za ulaganja u Vašingtonu i konzul u Njujorku, tako da znam koliki je izazov privući i zadržati strane investitore u državi. Metech je jedna vrlo uspešna i aktivna kompanija, koja je posvećena Slobodnoj zoni čiji je ona deo 30 odsto. Takođe, želim da istaknem da je kompanija veoma zadovoljna poslovanjem u vašem gradu, kao i da koliko znam žele da prošire fabriku. Sigurna sam da će na tom putu imati vašu bezuslovnu podršku jer oni su veoma konstruktivni saradnici – rekla je Ambasadorka Cathy Buggenhout.

-Metech je izuzetno značajna kompanija za naš grad, jer zapošljava veliki broj sugrađana. Mi smo zapravo vrlo zahvalni što su za investiranje izabrali baš Smederevo koje ima preko 100.000 stanovnika. Moram da istaknem da je Smederevo jedan od onih gradova u Srbiji koji je pre desetak godina imao veliki problem sa nezaposlenošću koja je iznosila iznad 15.000, a sada zahvaljujući politici predsednika Aleksandra Vučića koji se borio za opstanak Železare taj broj je više nego smanjen. Grad ima odličnu saradnju sa kompanijom Metech i svakako da smo spremni da pružimo punu podršku na daljem putu razvoja, proširenja i usavršavanja kompanije – istakao je gradonačelnik Beč u razgovoru sa Ambasadorkom.
Takođe, bilo je reči i o zelenoj ekonomiji. Gradonačelnik je naglasio da je pre deset godina najveći problem u Srbiji bilo kako preživeti.

-Drago mi je da smo danas zahvaljujući politici predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića došli u situaciju da razgovoramo o zelenoj ekonomiji i zaštiti životne sredine. Kada govorimo o Smederevu mi već dve godine, koliko sam na mestu gradonačelnika imamo brojne konkurse kada je u pitanju zaštita životne sredine – rekao je gradonačelnik Beč.
Ambasadorka Buggenhout je istakla da je pitanje životne sredine svuda u svetu veliki problem, ali i da je prisutna velika borba kako političara tako i građana da se taj problem reši, međutim kako je obasnila postoje i oni ljudi koji to teže prihvataju.
Na kraju razgovora, gradonačelnik Jovan Beč i Ambasadorka Belgije Cathy Buggenhout konstatovali su da je prisustvo kompanije Metech veoma značajno za grad Smederevo i sve građane koji su zaposleni, kao i njihove porodice. Takođe je rečeno i da će toj kompaniji Grad biti na raspolaganju za sve ono što im je neophodno na putu proširenja i uspešnog poslovanja.
Značajno je istaći da je broj zaposlenih u kompaniji Metech u konstantnom porastu. U 2021. godini radilo je 422 radnika, dok se 2022. godine broj zaposlenih povećao na 600. Osim dugogodišnjeg stabilnog poslovanja u Smederevu od 2005. godine, značajna je i činjenica da je Slobodna zona Smederevo osnovana na inicijativu belgijske firme Metech, kao oblik javno-privatnog partnerstva.

Poslednje vesti