Čačanin Vuk Vučković najbolji je kosač na 20. Kosidbi na Plavincu

On je titulu najboljeg kosača izvojevao u konkurenciji čak 205 kosača iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske, BiH,  Hrvatske, Crne Gore i Austrije.  Drugo i treće mesto zauzeli su takmičari iz Plevalja Slaviša Pupović i Radmilo Ćuković.

 Među damama, koje su se kao i prethodnih godina nadmetale u otkosima najbolja je bila Milena Janjušević iz Austrije, a za njom Milena Ralić i Jelica Ivanović.

Prema oceni organizatora Udruženja kosača Plavinac, na padinama Goranskog Gaja manifestaciju je u nedelju pratilo oko 5000 posetilaca i jedna je od najmasovnijih u Evropi kada je reč o broju učesnika .

 Takmičenje u košenju odvijalo se po već utvrđenom redosledu. Najpre su svi učesnici takmičenja prošli u defileu, a zatim je podignuta zastava manifestacije, odslušale himna i zakletva kosača.

Svih 205 kosača po već utvrđenim deonicama otkosima skidali su travu sa padina Plavinca, a žiri je najbolje odabralo za finale. U finalnom delu učestvovalo je dvadesetak kosača koji su se nadmetali u brzini, tehnici i lepoti  otkosa.

Nakon takmičarskog dela, za učesnike i goste, domaćini su organizovali slavlje uz kulturno umetnički program sa nastupima folklornih ansambala i uz bogatu gozbu pasulj, riblju čorbu i gulaš iz kotlića. Članice Udruženja žena “Pomoravski vez” iz Osipaonice, koje su zajedno sa još 14 udruženja i aktiva žena učestvovale na kosidbi, spremile su svadbarski kupus.


Ovoj manifestaciji, osim brojnih sponzora, zvanica, javnih i ličnosti iz društvenog i kulturnog života prisustvovali su  gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, zamenik gradonačelnice Dejan Stošić, i narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije dr Vesna Ivković.

Poslednje vesti

Leave a Comment