Danas počinju 32.Smederevske Svetosavske svečanosti

Prvi  program u okviru ovogodišnjih Smederevskih Svetosavskih svečanosti  je  smotra “Slavski kolač”. Tradicionalna izložba kolača za slavu, revijalnog karaktera,  koja ukazuje na značaj krsne slave u crkveno narodnim običajima,  tradiciji i kulturnom nasleđu srpskog naroda.  Istog  dana u Narodnoj biblioteci Smederevo biće otvorene izložbe knjiga na Pozajmnom „Sveti Sava nadahnuće kroz vekove,  na  Dečijem  „Ostanite u podvizima na dobru. Ni na desno ni na levo, nego po sili, koliko ko ima snage, carskim putem tecite, setivši se što jeste“. Na Odeljenju stručne knjige,je izložba pod nazivom „Sveta Gora, slavopoj Hristu bez umora“. Izložbe će biti priređene i  u biblotečkim ograncima u seoskim mesnim zajednicama.

Muzej u Smederevu prirediće dve izložbe od kojih je virtuelna „Muzeju na dar –izbor dela iz umetničke zbirke”, autora Snežane Cvetković. Izložba će biti na sajtu te ustanove. Druga u ovoj ustanovi kulture je izložba“Ostavština Milana Jovanovića Stojmirovića u etnološkoj zbirci u Muzeja u Smederevu“,   autorke Gordane Miletić.

 U galeriji Centra za kulturu biće izložene fotografije „Crtice iz pravoslavnog života“, autora protojereja  Željka R. Đurića.  U koncertnoj dvorani Centra za kulturu od 19 časova počinje tribina „Hrišćansko shvatanje pojma ličnosti“. Učesnik je Stefan Jovanović, sveštenik i doktorant  na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U utorak 2. januara u Narodnoj biblioteci od 18 časova je osmi Svetosavski  literarni konkurs, dok je centralna manifestacija trideset drugih Smederevskih Svetosavskih svečanosti Svetosavska akademija koja počinje od 19 časova u Koncertnoj sali Centra za kulturu. Tom prilikom biće uručene Svetosavske povelje i nagrade za stvaralaštvo mladih. Domaćin programa su učenici i profesori Gimnazije u Smederevu, govoriće i ovogodišnji besednik protojerej Saša Gavrilović, a biće izvedena i pozorišna predstava  „Nemanjići-podela carstva“ u kojoj igraju beogradski glumci Lazar Dubovac, Janko Cekić, Nikola Ivačkov, te Zlata Numanagić i Tašana Đorđević.

Na dan Svetoga Save 27. januara u hramu Svetog Đorđa biće održani Svetosavska liturgija  i primopredaja slavskog kolača. U Narodnoj biblioteci Smederevo planirana je  prezentacija na Dečijem odeljenju pod nazivom “Šta nas i čemu uči Sveti sava”. U ostalim ustanovama kulture planirani su prateći programi . Pokrovitelj Smederevskih Svetosavskih svečanosti je Grad Smederevo. Ulaz na sve programe je slobodan uz primenu mera zaštite od epidemije Covid -19.

Poslednje vesti

Leave a Comment