DANI VAROŠICE SARAORCI OD 16. DO 19. JUNA

Humanitarnim koncertom na kojem će učestvovati renomirani izvođači narodne muzike, ali i domaće snage u dvorištu  Osnovne škole “Sveta Mladenović” u četvrtak  u Saraorcima počinje četvorodnevna manifestacija „Dani varošice Saraorci“. Sav prihod od prodaje ulaznica namenjen je višečlanoj porodici koja se nalazi u stanju socijalne potrebe.

Saraorčani su prošle godine brojnim kulturnim aktivnostima obeležili 125 godina od proglašenja njihovog mesta za varošicu. Ove godine manifestaciju ponavljaju i kako tvrde postaće tradicionalna. Tokom 4 dana  organizovali su niz kulturno – sportskih dešavanja. Osim takmičenja u šahu, basketu i stonom tenisu, po prvi put u okviru ove manifestacije je i takmičenje pevača amatera u izvornoj narodnoj muzici pod nazivom „Dani Radmile Dimić“. Saraorci se nalazi između Smedereva i Velike Plane.  Ukazom Aleksandra Obrenovića, Saraorci su 22. marta 1896. dobili status varošice.

Do Drugog svetskog rata  pripadalo je  Srezu Veliko Orašje, čije granice su se poklapale sa današnjom katastarskom granicom opštine Velika Plana. Nakon drugog svetskog rata  selo je bilo  sedište novoosnovane opštine, u čijem sastavu su još bili Lozovik, Miloševac, Osipaonica i Lugavčina. Status opštinskog centra Saraorci su  imali od 1945. do 1964. godine. Svoj status varošice i žitelja varošana želeli su da zadrže, jer se tako i osećaju bez obzira na odluke, koje su tokom istorije donošene i sprovođene.

Poslednje vesti