DR DEHAR DEHARI DOBITNIK SVETOSAVSKE POVELJE GRADA SMEDEREVA ZA 2020. GODINU

Na Svetosavskoj akademiji pored Svetosavske povelje uručene su i nagrade za stvaralaštvo mladih, koje su pripale Maši Pavlović, Mariji Nenadov i Milanu Bogićeviću, prošlogodišnjim maturantima Gimnazije, sada studentima osnovnih studija na Beogradskom i Novosadskom univerzitetu.

Dr Dehar Dehari Svetosavsku povelju grada Smedereva dobio je odlukom organizacionog odbora u kojoj između ostalog stoji da se prvi među jednakima svojim zalaganjem  istakao od prvog dana pandemije do danas. Rođen je  u Smederevu 1967. godine, studije medicine ma Medicinskom fakultetu u Beogradu završio je 1995. godine, a diplomski ispit odbranio je najvišom ocenom. Na istom fakultetu Dehar je završio i specijalističke studije iz oblasti infektologije.  Svojim ličnim angažovanjem  na svakodnevnom zbrinjavanju i lečenju obolelih, ne samo na odeljenju kojim rukovodi, već i u čitavoj bolnici, pomagao je da većina obolelih dobije  bitku sa ovom bolešću. U Odluci se navodi i sledeće:”Zahvalni smo mu na tome što je lečio i izlečio našu decu, roditelje, rođake, prijatelje. Svojim stručnim pristupom, posvećenošću, pravovremenim i  tačnim terapijama i pažnjom  prema svakom  pacijentu ponaosob, dr Dehar Dehari godinama pokazuje osobine koje ga čine posebnim. Svetosavsku povelju dr Dehariju, kao i nagrade za stvaralaštvo mladih uručila je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić.

Nagradu za stvaralaštvo mladih dobila je Maša Pavlović, prošlogodišnja učenica društveno jezičkog smera Gimnazije, nosilac je diplome Vuk Karadžić, posebne diplome iz srpskog jezika i proglašena za učenika  generacije. Učestvovala je na Književnoj olimpijadi u organizaciji Ministarstva prosvete, na republičkim takmičenjima osvajala je prvo i  drugo mesto. Maša je student prve godine  Akademije umetnosti u Novom Sadu

Marija Nenadov takođe završila društveno jezički smer u Gimnaziji, nosilac je diplome Vuk Karadžić i posebne diplome iz srpskog jezika. Tokom srednjoškolskog školovanja, učestvovala je na Književnoj olimpijadi gde je osvojila prvu nagradu. Marija je student prve godine Filološkog fakulteta u Beogradu.

Milan Bogićević završio  je prirodno matematički smer u Gimnaziji, nosilac je diplome Vuk Karadžić. Učestvovao je na takmičenjima iz matematike, hemije, i fizike u organizaciji Ministarstva prosvete. Bio je član Arhimedesove ekipe koja se takmičila na matematičkim turnirima. Na državnom takmičenju iz matematike osvojio je treću nagradu. Milan je student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Nagradu za stvaralaštvo mladih umesto njega, primila je njegova majka.

ovogodišnji besednik 32. Svetosavskih svečanosti u Smederevu bio je protojerej Saša Gavrilović, dok je škola domaćin bila Gimnazija, čiji su učenici pripremili prigodan recital o Svetom Savi.

Nakon zvaničnog programa , u nastavku je odigrana predstava “Nemanjići- podela carstva” u izvođenju beogradskih glumaca Lazara Dubovca, Janka Cekića, Nikole Ivačkova, Zlate Numanagić i Tašane Đorđević.

Poslednje vesti

Leave a Comment