Evo koje predstave nas očekuju na jubilarnom 40. izdanju festivala “Nušićevi dani”

Maj je tradicionalno rezervisan za pozorišni festival ,,Nušićevi dani’’ u Smederevu koji ove godine obeležava svoju 40. godišnjicu. Tim povodom, organizatori su spremili raznolik prateći i glavni, kao i predfestivalski program, ali i program za najmlađe pozorišne ljubitelje koji traje od 15. do 24. maja.

15. maja festival je svečano otvoren na dobro poznat način- polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, da bi zatim usledila predstava ,,Dr’’ OAP Branislav Nušić, u režiji Nevene Rakočević. U okviru revijalnog programa, na repertoaru su se našle i još dve predstave dramskog pisca čije ime festival nosi, a to su ,,Narodni poslanik’’ Nikšićkog pozorišta i JU Centra za kulturu Pljevlja, kao i jedna inverzivno/senzorna predstava ,,Put oko sveta, svet oko puta- Nušić u teatru zatvorenih očiju’’ nastala u produkciji samog festivala.

Kao i svake godine, glavni takmičarski program okupio je neke od najznačajnijih predstava aktuelne pozorišne sezone iz gradova širom Srbije. 19. maja publika će imati priliku da pogleda predstavu ,,San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)’’ Narodnog pozorišta u Nišu, u režiji Milana Neškovića. Zatim, 20. maja, na repertoaru je predstava- opera u 17 pesama ,,Deca’’ Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Irene Popović, a već narednog dana i predstava ,,Čehovljeva soba’’ Narodnog pozorišta Timočke Krajine ,,Zoran Radmilović’’  iz Zaječara. 22. maja publiku očekuju ,,Očevi i oci’’ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Veljka Mićunovića, a poslednja predstava u ovogodišnjem takmičarskom programu zakazana je za 23. maj i to je ,,Otac’’ Ateljea 212, u režiji Paola Mađelija. Glavni takmičarski program održava se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Festival će 24. maja zatvoriti Muzičko- scenski vremeplov ,,Alkibijada’’ u kome će učestvovati neka od najznačajnijih imena srpskog glumišta kao što su Tanja Bošković, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Goran Jevtić, Slaven Došlo i mnogi drugi. Iste večeri, biće i dodeljene nagrade festivala, a Nušićevu nagradu za životno delo glumcu- komičaru biće uručena Renati Ulmanski.

Publika je navikla da festival pruža i brojne prateće sadržaje, pa nas organizatori ni ove godine nisu razočarali planiranim programom u kafani Dardaneli nakon svake predstave, okruglim stolom, glumačkim radionicama za decu, mlade i pripadnike društveno osetljivih grupa, kao i promocijom monografije posvećene ovogodišnjem laureatu festivala: ,,Renata Ulmanski/ Njegovo veličanstvo Slučaj’’ koju je priredio Marko Misirača.

Ulaz je besplatan za sve programe u okviru revijalnog dela, za promociju monografije, okrugli sto i glumačke radionice, dok se ulaznice za predstave u takmičarskom programu, programu svečane dodele nagrada i za kabaretsku predstavu mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo ili onlajn putem linka.

Poslednje vesti