FONTANA KOD “PARNJAČE” PUŠTENA U RAD NAKON REKONSTRUKCIJE

U prisustvu brojnih građana, gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović pustila je u rad rekonstruisanu fontanu ispred zgrade Parnjača u Ulici 17. oktobra, preko puta Zelene pijace.

“Grad Smederevo, lokalna vlast pored mnogo važnih projekata kojima se bavi u ovom trenutku, radi i ovakve stvari kao što su fontane koje su nekada krasile naš grad, koje su dugo godina našim nemarom i nepažnjom bile zapuštene, tako da je došlo vreme da se sada malo bavimo njima, i da ih vratimo građanima da to bude mesto okupljanja starijim generacijama, da to bude mesto za igru dece, da oni kada budu porasli mogu da pamte gde su se nekada igrali i da to prepričavaju. Ova fontana izgrađena je daleke 1964. godine u kompleksu zgrada ” Parnjača”, radila je do sedamdesetih godina i stariji meštani pričaju da ne pamte da je posle toga radila.

Pronašli smo da je ona negde između 2005. i 2006. godine bila rekonstruisana, kratko vreme je radila, tada je i oštećen prvobitni lep mozaik koji je ona imala. Nećemo se na ovome zaustaviti. Građane Smedereva najviše interesuje i najviše pažnje privlači fontana “Kupačica”, kod restorana Grand. To je najvažnija fontana u našem gradu. Za nju smo radili projekat koji će u narednih nekoliko dana biti gotov. U skladu sa tim šta treba da se uradi, mi ćemo je rekonstruisati, da li će to da uradi naše javno preduzeće ili ćemo naći adekvatne majstore koji će to na najbolji način uraditi kako bi joj vratili stari sjaj”, objasnila je Jasmina Vojinović. Gradonačelnica je podsetila da je prethodnih dana puštena u rad i fontana na Trgu posle malih popravki i ona radi sve vreme. “Dugo nije radila fontana ispred Gradske uprave, trokraka fontana, koja ima fenomenalan mozaik i koja već duže vreme radi. Iskoristiću priliku da kažem da su već skinute mlaznice i evo koristim priliku da apelujem na građane da čuvaju to što imamo jer to je vlasništvo svih nas.

Naravno posle “Kupačice” radićemo fontanu na Carini kao i ceo park tamo. Vrlo zanimljivo je da će u narednom periodu biti urađen i betonski most na Jezavi koji je nekada bio pešački. Još jednom molim i apelujem na sve građane, medije da vodimo računa i da čuvamo ono što imamo jer je to vlasništvo svih nas. Smederevo jeste najlepši grad, mi rezervni grad nemamo, svi živimo ovde i svi ga beskrajno volimo, ali moramo da vodimo računa i da bude najčistiji grad, jer ima ozbiljne potencijale za to, da ljudi kada dodju u Smederevo sa lepim utiscima odu odavde i da uvek žele da se ponovo vrate u Smederevo, a i da pronose ime našeg grada u najlepšem svetlu. Nije sramota saviti se da bacite papir, nije sramota baciti smeće u kontejner, nije sramota ni ako je neko drugi bacio ispred vas, da se savijete i da to uradite, jer to je jedini način da zaista Smederevo vratimo tamo gde i pripada, jer ipak smo mi nekada davno bili prestoni grad”, izjavila je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović nakon puštanja u rad Fontane kod zgrade “Parnjača”.

Poslednje vesti