GORANSKI GAJ NA PLAVINCU U NEDELJU ČEKA KOSAČE

U SMEDEREVU, na Plavincu, na padinama Goranskog gaja,  u nedelju 9. Juna održava se dvadeseta  Kosidba po redu koja će okupiti više od 200 kosača iz čak 40 gradova Srbije i  država regiona, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Austrije.

Organizatori manifestacije Udruženje kosača Plavinac  kažu da je trava na ovom području, kao nikad do sada  izrasla usled dugog kišnog perioda, pa će kosači  imati teži zadatak i dosta posla  tokom košenja.

Prema protokolu manifestacije  od 8 do 9 časova i 15 minuta planirano je evidentiranje učesnika. Od 9.15 do 9.30 sastanak kosačke družine. Svečani defile Kosidbe na Plavincu počinje u 9.30 minuta, a nakon toga svečano otvaranje kosidbe. Od 10. 10 do 11 časova trajaće kosidba u Goranskom gaju, a od 11 do 12 časova je finalno takmičenje kosača.

U okviru pratećeg programa kao i svake godine, tako i ove osim kulturno umetničkog programa, organizovaće se i viteško nadvlačenje konopca i bacanje kamena sa ramena. Svečano proglašenje najboljih kosača je u 13 časova. Za pobednike i najbolje kosače pripremljene su novčane i druge prigodne nagrade. Na kosidbi na Plavincu već 15 godina aktivno učestvuje i tamošnje  Udruženje žena, čiji će gosti biti žene iz 14 aktiva i udruženja, kao i 2 druga gradska udruženja.   Posetioci će  moći da pogledaju etno i izložbu ručnih radova, a biće prikazano i degustirano i „slano i slatko umeće“. Za učesnike i goste, kao i svake godine vredni domaćini pripremiće pasulj, riblju čorbu, svadbarski kupus, slano pecivo, vodu i razne napitke. 

 Učesnici manifestacije nosiće  plave majice, koje simbolizuju boju plavog kamena, kojim je nekada  prskana loza, po kojoj je i naselje Plavinac  dobilo ime. Raspoznatljivi će biti i članovi organizacioniog odbora,  jer je njihov dres kod za ovu jubilarnu manifestaciju ljubičasta majica.   

Poslednje vesti

Leave a Comment