GRADONAČELNICI I PREDSEDNICI OPŠTINA RAZGOVARALI SA MINISTROM GORANOM TRIVANOM O PROBLEMU ZAGAĐENJA VAZDUHA U SVOJIM SREDINAMA

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je u sredu sa predstavnicima gradskih i opštinskih samouprava Beograda, Niša, Užica, Smedereva, Valjeva i Kosjerića o rešavanju problema zagađenja vazduha u tim sredinama.

Reč je o opštinama koje su, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, identifikovane kao opštine sa najvećim brojem dana u kojima je tokom godine povećana koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, napominje se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

U razgovoru sa predstavnicima tih opština, Trivan je naglasio da u Srbiji zbog zagađenog vazduha, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, godišnje umre 6.500 ljudi i ocenio da je prioritet rešavanje tog problema.

“Ključ za rešavanje aerozagađenja je na lokalu, u opštinama i gradovima gde se građani suočavaju sa tim problemima. Odgovornost za kvalitet vazduha u sredinama iz kojih dolazite je vaša, svake lokalne samouprave i njenog rukovodstva”, rekao je ministar.

On je izrazio i spremnost Ministarstva zaštite životne sredine da pomogne u rešavanju tog problema.

Goran Trivan  je istakao da je ministarstvo i ove, kao i prošle godine, objavilo konkurs, za pošumljavanje i pozvao opštine da apliciraju.

Predstavnici lokalnih samouprava ukazali su tokom razgovora sa ministrom i njegovim saradnicima na izvore aerozagađenja u gradovima i opštinama iz kojih dolaze, na probleme u njihovom otklanjanju, ali i na primere dobre prakse u rešavanju problema zagađenja vazduha.

Prema njihovim rečima, najveći izvori lošeg kvaliteta vazduha su individualne ili gradske kotlarnice koje kao energent koriste mazut ili ugalj, stari automobili i dizel vozila i saobraćajna regulacija.

Tokom sastanka ukazano je na podatke Agencije za zaštitu životne sredine prema kojima je prošle godine Užice imalo 154 dana sa povećanom koncentracijom zagađujućih materija, Smederevo 146, Kosjerić 86, Beograd 74, Valjevo preko 70, dok su se u vazduhu u Nišu u 54 dana pokazale dominantnim PM čestice.

U saopštenju se napominje da je zaključeno da će predstavnici lokalnih samouprava u nalaženju praktičnih rešenja za probleme zagađenja vazduha u njihovim sredinama imati otvorenu, redovnu komunikaciju i konsultacije kao i podršku Sektora za upravljanje životnom sredinom, Odenjenje za zaštitu vazduha . 

Poslednje vesti

One Thought to “GRADONAČELNICI I PREDSEDNICI OPŠTINA RAZGOVARALI SA MINISTROM GORANOM TRIVANOM O PROBLEMU ZAGAĐENJA VAZDUHA U SVOJIM SREDINAMA”

  1. NIKOLA TASIĆ CALE

    GRADONAČELNICI I PREDSEDNICI OPŠTINA RAZGOVARALI SA MINISTROM GORANOM TRIVANOM O PROBLEMU ZAGAĐENJA VAZDUHA U SVOJIM SREDINAMA

    To što pričate je lepo, ali nije i korisno ! I treba imati PRAVI PLAN I PROGRAM ! Već postoji Projekat Toplifikacija Grada Smedereva, korišćenjem otpadne toplotne energije iz Železare. Građani, Crta i Crveni bedževi moraju sa tim da se radikalno obrate Gradskoj i Republičkoj Vlasti – za pare ! O tome možete pročitati na portalu SDPLUS (OVDE) i u “Politici”, a N.Tsić je o tome govorio ina RTS1 !

Leave a Comment