GRIP JENJAVA, ALI SE OČEKUJE NOVI TALAS

Prethodne nedelje na teritoriji Podunavskog i Braničevskog okruga registrovan je znatno manji  broj građana  koj su imali simptome slične gripu što je za skoro 50 odsto manje nego nedelju dana ranije, izjavila je epidemilog Zavoda za  javno zdravlje Požarevac  dr Vera Joković Kostić.

Prisustvo virusa gripa AH1na osnovu uzetih briseva  potvrđeno je na Istitutu “Torlak” kod jedanaestoro pacijenata iz Podunavskog okruga, kao i kod četrnaestoro pacijenata iz Braničevskog okruga koji su se javili za pomoć izabranom lekaru protekle nedelje. Dr Joković Kostić  potvrđuje da su svi obolelili  dobrog opšteg zdravstvenog stanja i bez težih komplikacija.

Na području Podunaskog okruga javilo se ukupno 234 pacijenta tokom minule nedelje, što je skoro za 50 odsto manje nego u nedelji pre, kada je sa istim simptomima registrovano čak 476 pacijenata.  Tendencija smanjenja broja obolelleih od gripa i oboljenja sličnih toj bolesti je i na području Braničevskog okruga gde se na pregled u istom periodu javilo 358 pacijenata, a nedelju  pre 657.    

 Dr Vera Joković Kostić je navela da je od početka sezone gripa, aktivnost virusa  na niskom nivou, ali da je nezahvalno prognozorati kako će biti dalje, budući da je počelo drugo polugodište za učenike osnovnih I srednjih škola,  I konstatovala  da  svake sezone ima obolelih od gripa i tokom marta.

Ipak epidemiolozi ne mogu da prognoziraju  kakvog itenziteta će naredni talas gripa  biti  koji će neminovno stići. Da podsetimo da je do sada u Srbiji prema nezvaničnim podacima  od gripa umrlo 40 osoba, među kojima i  Smederevac star 59 godina. Prema proceni epidemiologa, prošle godine bio  je najveći obuhvat imunizcijom  protiv gripa, koja je kako se tvrdi spasla mnoge živote. 

Lekari  savetuju građanima da i u narednom periodu  obrate pažnju na mere prevencije, najpre da i dalje izbegavaju  kontakt sa obolelim osobama, zatim da redovno peru ruku, provetravaju  prostorije ali i da se pridržavaju adekvatnog  režima  ishrane, rada i odmora.

Poslednje vesti

Leave a Comment