IVANA RANKOVIĆ:JA I MULTIPLA SKLEROZA

Zovem se Ivana Ranković. Imam 40 godina, divnog supruga i dve ćerke od 16 i 17 godina.

Sa mnom se multipla skleroza počela družiti još ‘99. godine, gde ja to nisam ni prepoznala. Ali pravi simptomi su počeli 2004, kada sam dobila i dijagnozu. Tada su se nakon porođaja druge devojčice pojavile duple slike, gubitak vida na levom oku, trnjenje ruku. Javila sam se na VMA kao vojni osiguranik, gde me je primila prof. dr Dragana Obradović i moje lečenje je ubrzo počelo.

Danas ja normalno živim i učestvujem u odrastanju mojih devojčica, sada već devojaka. Imala sam sreću da sam primila lek na početku bolesti, a i danas primam te iste lekove, Rebif i Imuran. Želim da svi moji prijatelji koji imaju MS počnu da se leče i da i oni dobiju pravo da dostojanstveno žive život sa svojim voljenima.

MS je sama po sebi teška bolest i dešava se da ljudi počnu da se zatvaju od sveta, a situaciju ne čini ništa lakšom činjenica da su im u Srbiji i zdravstveni sistem i društvo okrenuli leđa, što nije smelo da se dogodi. Tu bolest ima oko 9.000 ljudi, od kojih mnogi imaju porodice, pa možemo reći da bolest utiče na 30 – 40 000 ljudi. Krajnje je vreme da prestanemo da se pitamo kada će obolelima biti obezbeđen lek.
Ivana Ranković

image.png

Poslednje vesti

Leave a Comment