KOMPANIJA HBIS POSLALA SAOPŠTENJE U VEZI SA INCIDENTOM KOJI SE DOGODIO U ČETVRTAK

Tokom završe faze procesa puštanja u rad Visoke peći broj 1, u HBIS Group Serbia u četvrtak  oko 14 časova, došlo je do eksplozije u toku procesa izlivanja visokopećne troske u livna polja. Ovom prilikom niko nije povređen, a u incidentu nije zahvaćena oprema. Merna stanica u Radincu nije pokazala prekoračenje emisije u satnim vrednostima, navodi se u saopštenju koje je stiglo juče.

Istraga incidenta, koji se u kompaniji HBIS GROUP Serbia dogodio 30. marta 2023. godine  pokazala je da je došlo do erupcije tečne faze iz čaše za transport troske sa Visoke peći broj 1 prilikom razlivanja sadržaja čaše u livna polja. Erupcija se dogodila na otvorenom prostoru, koji je namenjen za razlivanje i granulaciju troske i koji je fizički udaljen od proizvodnih postrojenja, kao i od okolnih kuća.

Uzrok incidenta je kontakt troske, temperature iznad 1100 stepeni C i vlage nastale zbog vremenskih uslova, što je stvorilo uslove za erupciju tečnog sadržaja unutar čaše, usled velike koncentracije vodonika. Tom prilikom došlo je do formiranja dimnog oblaka.


Prilikom razlivanja tečne faze poštovane su sve propisane bezbedonosne procedure. Niko od zaposlenih koji su bili angazovani na ovoj aktivnosti nije povređen, niti je došlo do oštećenja proizvodne opreme.


Proces zaduvavanja VP 1 odvija se prema unapred propisanoj proceduri i planu, kaže se u saopštenju ove kompanije koje je medijima prosleđeno danas.

Poslednje vesti