MALE BOGINJE POTVRĐENE KOD TROJE DECE I JEDNE ODRASLE OSOBE U SMEDEREVU. DECA ZA SADA U STABILNOM STANJU

“Zaražena deca su uzrasta od godinu do godinu i po dana i hospitalizovana su na Dečijem odeljenju OB “Sveti Luka” u Smederevu,” potvrdio je direktor  te ustanove dr Nenad Đorđević. Deca su u stabilnom stanju bez komplikacija, a kod jednog deteta je potvrđena i pneumonija. Prisustvo morbila kod četiri osobe sa teritorije Smedereva potvrđeno je u referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. “Posledica svega ovoga što nam se događa je zato što smo izgubili kolektivni imunitet za morbile s obzirom  da je vakcinisano MMR vakcinom manje od 85 odsto dece u 2021. godini. I to je problem koji će da nam se javlja, ako ne podignemo nivo imunizaiuje”, zaključio je direktor OB „Sveti Luka“ dr Nenad Đorđević.  

 U saopštenju Institua za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ navodi se da se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor nad morbilama, a to pored ostalog znači i da će se hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca prema uzrastu i sproveti njihova vakcinacija MMR vakcinom.

Obuhvat dece MMR vakcinom u Srbiji, najniža je u poslednjem periodu i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebalo da iznosi više od 95 odsto, što u Srbiji nije slučaj već je prema raspoloživim podacima obuhvat vakcinisane dece do dve godine u prošloj godini bio 71 odsto, dok je kod dece predškolskog uzrasta obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno. Iz Batuta upozoraaju da komplikacije mogu biti teške,  te mogu da dovedu i do smrtnog ishoda, što se dešavalo tokom poslednje epidemije.  

Poslednje vesti