Ministar u Vladi Srbije Zoran Đorđević zajedno sa gradonačelnicom dr Jasnom Avramović posetio je Dom za stare u Smederevu kako bi se upoznao sa novonastalom epidemiološkom situacijom u toj ustanovi

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević danas je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da se sumnja na prisustvo korona virusa u Domu za stare u Smederevu, jer su noćas dva korisnika usluga te ustanove preminula, ali da još ništa nije potvrđeno i da će na osnovu provera biti utvrđeno o čemu je tačno reč. Ministar je odmah nakon gostovanja stigao u Smederevo, gde je sa gradonačelnicom dr Jasnom Avramović posetio tu ustanovu. Nakon obilaska i razgovora sa rukovodstvom te ustanove ministar Đorđević je ocenio epidemiološku situaciju u Domu za stare.

“Epidemiološka situacija nije promenjena. Ja sam bio  malo pre gost u dnevniku na  Jutarnjem programu rekao sam  situaciju kakva jeste. Mi nemamo još potvrdu da je korona u pitanju, s obzirom da  jedna osoba koja je zaposlena i radi ovde ima upalu pluća. Ona je još od 3. aprila hospitalizovana sa tom dijagnozom tako da  nemamo razlog zato  što su ovi korisnici dobili povišenu temperaturu.  Od tih 10 čak neki nisu ni zbog povišene temperature, neki su zbog nekih drugih simptoma, čak imamo i povredu ortopedsku. Hospitalizovani su . Mi pratimo situaciju i ono što je bitno je da zajedno sa  gradonačelnicom gledamo da  iz cele ove situacije izađemo  najbezbedniji  kad su u pitanju ovi korisnici i da  nema najmanje mogućih posledica i  da rizik smanjimo na nulu. Obezbedila je gradonačelnica i odela  koja mogu da budu trajnog karaktera, zaštitna odela i ono što je takođe bitno je da će uskoro doći Institut za javno zdravlje. Zahtevali smo da uzmu briseve za sve,  jer to je nama u ovom trenutku najbitnije, kako bi mogli eventualno da otklonimo sve sumnje a ukoliko postoje oni koji su zaraženi  da na vreme preduzememo sve mere  jer najbitnije da sada kada nema simtoma, da ako ima nekog  koji  ima koronu, to je najbolji način da se ona izleči i da izolujemo sve. Doneta je uredba juče na Vladi,  tako da ovaj gerontološki centar od  onog trenutka kada se pojavi sumnja na koronu,  oni faktički ulaze u izolaciju što znači da i zaposleni i oni koji su korisnici Doma će biti na jednom mestu.  Tako da svi  oni koji budu negativni na testu, a verujem da će svi proći kao negativni,  rizik će dalje za zaruzu biti nula. Još jednom želim da napomenem da se ovde ne borimo samo protiv korone, bilo šta da uđe u gerontološki centar , da li je to najobičnija prehlada,  može da bude fatalna. I zato i apelujem još jednom na zaposlene, iako smo dosta puta  pričali i davali naloge da oni moraju da vode računa o tome, jer jedini način da uđe bilo kakva bolest u ovom momentu u gerontološki centar , jeste preko zaposlenih. To oni treba da čine zbog korisnika, zbog svojih porodica i zbog sebe. Ovde sada sve radi i funkcioniše normalno.  Oni koji su imali simptome su prebačeni u bolnicu  i kažem tih desetoro, nisu ni svi sa simptomima korone. Neki jesu imali  temperature, mislim njih troje,  troje su imali druge neke tegobe, kao što je povreda ortopedska ali u svakom slučaju desetoro njih je od noćas u bolnici, objasnio je ministar Zoran Đorđević.

Gradonačelnica i komandant Štaba za vanredne situacije Dr Jasna Avramović se nakon razgovora i obilaska ustanove zajedno sa ministrom upoznala sa situacijom u Domu za stare. ” Čuli ste sve od ministra,  komunikacija između Kriznog štaba, grada Smedereva i svih ministarstava i  Vlade Srbije  je savršena. Kao što vidite sva nadležna ministarstva su uvek na terenu. Brinemo se o svakom segmentu  društva. Starački domovi su nam prioritetni zbog populacije koja je tu a samim tim moram da kažem da su svi stari  u staračkom domu kompromitovani svojim godinama života. Mnogi imaju i pridružene bolesti,  tako da mi vodimo računa da sačuvamo svačiji život. Naravno da ovoga puta nije izolovan ni jedan pozitivan. Ovo što se sada radi je čisto  preventivno,  jer prosto želimo da sve bude pod kontrolom i da što manje imamo posledica”, izjavila  je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.     

 

Poslednje vesti

Leave a Comment