Muzički festival „Tvrđava muzike“, u svom trećem izdanju od 8. do 10. avgusta

Tokom tri festivalske večeri, u Malom gradu Smederevske tvrđave koji pleni svojim ambijentalnim osobenostima, ali se i ističe i po izvanrednim akustičkim svojstvima, što ga čini idealnom lokacijom za realizaciju muzičkih događaja, publika će imati prilike da uživa u koncertima koji govore o držanju do umetničkih kvaliteta i istraživačkom pristupu muzici kao polju neiscrpne inspiracije.

Ovogodišnju „Tvrđavu muzike“ će 8. avgusta otvoriti koncert benda Miško Plavi Trio koga čine vrhunski i afirmisani muzičari: Miško Plavi, Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić Johnny. Koncert počinje u 21 sat.

  Miško Plavi je multiinstrumentalista koji se pojavio na novotalasnoj rok sceni početkom osamdesetih godina kao gitarista, basista i klavijaturista sarađujući sa bendovima: Via Talas, D’Boys, Piloti, Ekatarina Velika… Poslednjih godina njegova preokupacija je harmonika, a sa ovim instrumentom je izgradio i značajnu svetsku karijeru. Od 2000. godine izvodi program „Music Around the World“ sa kojim je održao više od 100 koncerata u Japanu gde je objavio i album „Istok ljubi zapad“. Autor je muzike za nekoliko srpskih, francuskih i američkih filmova.

 Vasil Hadžimanov je velika muzička zvezda, proslavljeni kompozitor i pijanista. Školovao se na čuvenom Berkli koledžu u Americia, a po prirodi svog stvaralaštva, svog bavljenja muzikom i obogaćujućem doprinosu, jedan je od nezaobilaznih umetnika kada je reč o muzičkoj sferi  koja je danas poznata kao world muzika. Osnivač je Vasil Hadžimanov benda, a nastupao je sa najpoznatijim umetnicima svetske i regionalne muzičke scene.

 Srđan Dunkić – Johnny jedan je od najtraženijih studijskih muzičara u zemlji. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama. Njegov stil sviranja karakteriše visok tehnički nivo i virtuoznost.

Članovi benda Miško Plavi Trio su stvorili autentičan muzički izraz, sublimirajući više stilova u snažan i emotivan autorski rezultat, svirajući kombinaciju klasične, džez i mediteranske muzike, a istovremeno lucidno koristeći elemente soul, fank, rege i world music uticaja, sa naglašenim uplivom balkanskog folklora u pojedinim numerama. Na koncertima ovog sastava se mogu čuti i virtuozne obrade rok, soul i džez standarda, poput dela Stivija Vondera, Astora Pjacole, Cream i drugih.

Gost na koncertu trija Miško Plavi je Ana Stanić koja se u dosadašnjoj solo karijeri koja je otpočela 1998. godine potvrđuje kao vrsni pop-rok kantautor, a sa triom je ostvarila umetničku saradnju.

Druge večeri „Tvrđave muzike“, 9. avgusta sa početkom u 21 sat nastupiće sastav Dinamika music, električni gudački kvartet predvođen DJ-em, koji „sjedinjuje muziku kroz vreme, od Vivaldija do Majkla Džeksona“.

Dinamiku čine akademski muzičari školovani na akademijama u zemlji i inostranstvu i tokom svojih karijera se usavršavali i sarađivali sa Leonidom Bernštajnom, Serđuom Čelibidakeom, Kristofom  Ešenbahom, Zubinom Mehtom, Martom Argerič, Rostropovičem…

Dinamika music svira na violinama, što im daje poseban zvuk i dinamičnost, a mesto dirigenta zauzeo je priznati DJ Grappelli koji je originalno obradio sve numere za električni sastav. Na taj način su prevaziđeni stereotipi i monotonija u muzičkoj ponudi. Među prvima su u Srbiji koji izvode remixe najpoznatijih klasičnih kompozicija. Ljubitelji muzike Najdžela Kenedija i Vanese Mej, Dejvida Gereta, DJ Guetta, DJ Tiesta, uživaće i u nastupu Dinamike music.

Iste večeri, sa početkom u 22 sata, koncert će održati grupa OPS.

Lazar Džamić, markentiški konsultant i pisac, u svojoj knjizi CVJEĆARNICA U KUĆI CVEĆA

piše da je OPS … najbolji domaći rok bend za koji niko nije čuo!, a pritom pod domaći podrazumeva Ex-YU prostor.

OPS se izrodio iz istoimenog smederevskog pozorišta i 1977. godine svoju muzičku premijeru imao na muzičkom Festivalu Omladina u Subotici. Izuzmemo li lokalne svirke i mini turneju Gimazija-Leštar- Gimnazija kad su tokom samo nedelju dana tri puta punili sale, 1979. godine pobedili su i na 13. Zaječarskoj gitarijadi. Iste godine OPS ponovo nastupa u Subotici, ovaj put i u zvaničnom programu i na Večeri slobodnih formi. I potom bend hibernira do 2010. godine kada 24. maja, u predvečerje datuma svoje mladosti, na jedan dan oživljava stari bioskop Svetlost i pravi memorijalni koncert povodom trideset godina od raspada benda. I ponovo decenija hibernacije nakon koje se pojavljuje album MALA PRODAVNICA DELIKATESA sa deset delikatesnih ljubavnih pesama zaustavljenih u razvoju, nadograđenih iskustvom, i životnim i muzičkim, sa potpuno novim aranžmanima, ali neodvojivih od dobrog rokenrola.

Završni koncert u okviru ovogodišnje „Tvrđave muzike“ održaće 10. avgusta sa početkom u 21 sat popularni bend „Ničim izazvan“. Tokom decenije svog postojanja, bend Ničim izazvan, osnovan 2012. godine od strane Borisa Bakalova i Bojana Gluvajića postao je jedan od omiljenih sastava na domaćoj i regionalnoj sceni. Svoj prvi CD objavili su 2014. godine pod nazivom Ničim izazvan. Album je privukao veliku pažnju. Prvi singl “O tebi” je postao pravi hit, dospeo je na prva mesta gotovo svih top-lista u Srbiji i proglašen je za hit godine na godišnjoj listi radija B92. Bend je nastavio sa izdavanjem vrlo uspešnih singlova poput pesama: GlasTridesetBilo gde i Rekla je. Ove godine objavili su EP Pokorimo noć.

Koncentrisani su na autorsku muziku sa krajnje iskrenim tekstovima inspirisanim ljubavlju, životom, raznim unutrašnjim dilemama, sukobima i svakodnevicom koja se krije iza banalnosti koja nas okružuje.

Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo, a realizator Centar za kulturu Smederevo.

Poslednje vesti