NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI VEČERAS SE URUČUJU SVETOSAVSKA POVELJA I SVETOSAVSKA NAGRADA GRADA SMEDEREVA

Na  Svetosavskoj akademiji koja počinje  u 19 časova u  Velikoj Sali Centra za kulturu biće dodeljene i uručene Svetosavska povelja i nagrada za stvaralaštvo mladih.

 Svetosavska povelja se dodeljuje pojedincima i kolektivima za izuzetne rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, zdravstva, informisanja i prosvetiteljstva u najširem smislu.

 Nagrada za stvaralaštvo mladih dodeljuje se za najuspešnije rezultate i ostvarenja učenika i studenata, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, i to učenicima srednjih škola, nosiocima diplome ” Vuk Karadžić” , koji su u toku školovanja u srednjoj školi osvojili najmanje jedno prvo mesto na republičkim ili saveznim takmičenjima u pojedinačnoj konkurenciji, iz opšteobrazovnih ili stručnih predmeta i područja rada , u organizaciji Ministarstva prosvete i sporta, odgovarajućih stručnih društava prosvetnih radnika ili zajednica srednjih stručnih i umetničkih škola;

Takođe ova nagrada  dodeljuje se i studentima fakulteta i akademija, koji su osnovne studije završili u roku sa najnižom prosečnom ocenom 9,50. Nagrada se dodeljuje za rezultate u prethodnoj školskoj godini.

Na Svetosavskoj akademiji govoriće  besednik Goran Đorđević,  direktor Međunarodnog festivala „Smederevska pesnička jesen”, a u kulturno umetničkom programu učestvuju  Zemunski kamerni orkestar  i učenici OŠ “Ilija Milosavljević Kolarac” iz  Kolara.

Program u okviru Smederevskih svetosavskih svečanosti nastavlja se u subotu  u Gradskoj kafani Grand gde će od 19 časova početi Svetosavski bal prosvetnih radnika.  U nedelju 27. Januara na Savindan od 9 sati u Hramu Svetog Đorđa je Svetosavska liturgija  na kojoj će biti organizovana primopredaja slavskog kolača.  Toga dana biće organizovane i  svetosavske priredbe i druženja u osnovnim i srednjim školama u Smederevu.

Poslednje vesti

Leave a Comment