NAJNOVIJI POHODI PLANINARA “ČELIKA”

Планинарски спортски клуб ”Челик” од 23. до 24. фебруара имао је више акција:                

  1.Учешће на републичкој акцији ”Зимски успон на Трем”;                                                  

2.Школа оријентиринга                                                                                                              

РЕПУБЛИЧКА АКЦИЈА ”Зимски успон на Трем”

Планинарски клуб ”Железничар” из Ниша и овог пута, организовао је републичку акцију планинара, која је уједно и традиционална акција, ”Зимски успон на Трем. Акција је изведена 23.2.2019.год. На овој акцији учествовало је и 8 члана ПСК ”Челик”. Превозом се  стигло близу планинарског дома Бојанине воде. Није се могло ближе јер је било заосталог и новог снега, мноштво аута, комбија и минибуса који су довезли планинаре из разних крајева Србије, из Македоније и Бугарске, на ову, за планинаре драгу и увек одлично посећену акцију. Пред крај зиме, планинари који се не баве успонима у екстремним условима, имају жељу и императив да се попну на Трем 1810 мнв, највиши врх Суве планине.  У планинарском дому чланови Челика су се сусрели са члановима побратинског друштва Купена из Пешћера, из Бугарске. Тако су побратими изашли на Краљев пут, по лепом и сунчаном, али прохладном дану, на ком је било помало заосталог снега.

Путем, на ком је, како се пење, било све више снега, стиже се до места одвајања ка Љубином извору. Овде је већ изазовних 30-25 цм снега. Пење се импровизованим степеништем и хватањем за ограду коју су домаћини урадили да би успон био безбеднији. Пртина на шумској стази постаје све шира и клизавија. Пролази се кроз шуму и делове шуме који су оштећени још пре више године од утицаја ледене кише. После 2 сата хода и пређених 5 км излази са на седло имена ”Девојачки гроб” на 1311 мнв. Мали предах, те даље ка главном циљу. Ведро време, почеше да нарушавају облаци, који се постепено навлаче. 

Тако је на врху било облачно и магловито. Време није дозволило потпун ужитак, али то није сметало добром расположењу. Стаза клизавија, а колона се креће по терену без шуме. Ниско растиње је прекривено снегом, само понеки камен стрчи, или га планинари открију корачајући ка врху. После додатних 100 минута, ето их на врху. Следи дужа пауза за фотографисање, дружење и  прикупљање снаге за повратак. Повратак по клизавој, утабаној стази је опаснији од успона. Знају то планинари, те се опрезно крећу у колони повратка. Крај акције је био у селу Горња Студена, након пређених 20 км и 7-8  сати пешачења са мањим одморима. Дружењем у сали дома културе, овог планинског села, завршен је још један успон на Трем.

ШКОЛА ОРИЈЕНТИРИНГА

 Викенда 23.-24.2.2019.год настављена је обука. У суботу је рађен Оријентиринг и то групно кретање учесника са тренерима по граду са задатим контролним тачкама. Кренуло се од јавне чесме преко пута клуба на стазу са 13 контролних тачака, дужине 1300 м ваздушне линије, односно око 2 км заобилазећи препреке на путу. На овом тренингу учествовало је 20 полазника школе од којих је 12 деце. Тренинг су спровели и искусни чланови клуба Наташа Станисављевић, Небојша Миловановић и Александар Вијатовић са тренерима Драганом Николићем и Бранком Грујићем. У недељу се најпре радило у клубу на теоретском делу из Оријентиринга, опште о кретаљу помоћу карте и компаса на разним теренима. Потом у делу Планинарске оријентације о областима такмичења, међу којима су решавање задатака, питања из прве помоћи, питања из општег познавања планинарства. Понекад су ту и питања везана за безбедност, чворологија. Потом је подробније објашњено израчунавање задатака за одређивање положаја контролних тачака на карти 1:25000. Нокон тога изашло се на терен, у град, где је вежбано проналажење контролних тачака из Планинарске оријентације. Овог пута било је 6 обележених контролних тачака, на стази дугој 2800 м ваздушне линије, односно око 4 км заобилазећи препреке на путу. На овом тренингу учествовало је 30 полазника школе од којих је 18 деце. Тренинг су спровели и искусни чланови клуба Саша Николић и Александар Вијатовић са тренерима Драганом Николићем и Бранком Грујићем. Сви учесници са успехом су се кретали од објекта до објекта, на којима су биле предвиђене контролне тачке. На крају проналажења контролних тачака деца су била посебно задовољна, јер су успешно владала техником кретања на терену

ШКОЛА ОРИЈЕНТИРИНГА

            Фотографије се достављају као прилог, а исте су из архиве чланова клуба.

У Смедереву                            УЧЕСНИК НА НЕКИМ ОД АКЦИЈA                              24.2.2019.год.            ЧЛАН ПЛАНИНАРСКОГ СПОРТСКОГ КЛУБА ЧЕЛИК   

БРАНКО ГРУЈИЋ                                                                                            

Poslednje vesti

Leave a Comment