NATAŠA RAJIĆ, PROSVETNI RADNIK, DOBITNICA “SVETOSAVSKE POVELJE” GRADA SMEDEREVA

Na Svetosavskoj akademiji, centralnoj svečanosti Smederevskih Svetosavskih svečanosti dodeljeni su Svetosavska povelja i nagrade za stvaralaštvo mladih.

Dobitnica Svetosavske povelje je Nataša Rajić, profesorka srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi u Smederevu. U obrazloženju komisije se između ostalog navodi da su Natašin trideset petogodišnji rad sa učenicima obeležili uspesi u sferi dramske i recitatorske sekcije. Njeni učenici su osvajali prva mesta na mnogobrojnim republičkim i regionalnim takmičenjima, a bila je i mentor učenicima koji su upisali Fakultet dramske umetnosti.

Osnovala je Omladinsko pozorište Tehničke škole, koje pod tim imenom postoji od 2010. godine, kada je preraslo okvire škole i grada i kao takvo predstavljalo iste širom Srbije i inostranstva.

Ako se za nekoga može reći da je posvećen, odgovoran, veoma požrtvovan i potpuno predan svom poslu, s puno entuzijazma i ljubavi, a sa još više žara i želje prepušten daskama koje život znače, to je Nataša Rajić. saosećajna i strpljiva. Ono što nju kao predavača i čoveka posebno izdvaja je njen dodatni rad sa Omladinskim pozorištem Tehničke škole. Nezaustavljivu težnju za onim “neizrecivim”, onim što klasičan čas ne može da izrazi i prikaže, Nataša Rajić izražava i predstavlja na pozornici sa svojim glumcima! To što deca sa radošću izdrže višesatne probe, govori o tome kakav je Nataša profesor i čovek. Ona je emotivna, uvek tu da sasluša i podrži, kupi deci užinu ukoliko primeti da je u nekom trenutku učenik gladan. Ona sate i sate svog slobodnog vremena posvećuje radu sa decom. Potrebno je mnogo snage i energije da se grupa đaka preoblikuje, preinači, pretvori u “nove ljude” – činovnike, trgovce, ministre, advokate, vitezove, vojnike, hajduke…! Nataša ima posebnu snagu i umeće da uprkos svim nedaćama, preprekama i mukama prevazilazi sve i dokazuje da sa velikom ljubavlju i voljom uzdiže svoju profesiju, a svoje učenike sprema za budući život, tako što ih uči da budu bolji, vredniji, plemenitiji. Ona svojim osmehom, milošću i duhom osvetljava školu. Osoba je koja ostavlja trag, a njena veličina nije samo u radu i prenošenju znanja iz gradiva iz života, već pre svega u njenoj snazi i lepoti duše. Njene kolege kažu da je istinska sreća imati u svom okruženju prijatelja, koleginicu, profesorku, osobu tako retkih vrlina, kao što je Nataša Rajić, navodi se u obrazloženju komisije za dodelu nagrade.

Nagrade za stvaralaštvo mladih za 2022. godinu dobilo je dvoje studenata i jedna učenica Muzičke škole Kosta Manojlović.

Dimitrije Spasić je prošle školske godine završio IV razred prirodno-matematičkog smera Gimnazije u Smederevu. Nosilac diplome “Vuk Karadžić” i proglašen za učenika generacije. Tokom srednjoškolskog školovanja učestvovao je na Književnoj olimpijadi u organizaciji Ministarstva prosvete. Bio je član “Arhimedes” ekipe koja se takmičila na Arhimedesovim matematičkim turnirima. Student je I godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Ana Tomić, osnovnu školu “Dr Jovan Cvijić” završila je sa uspehom 5,00, nosilac je diplome “Vuk Karadžić” kako u osnovnoj tako i u srednjoj Medicinskoj školi u Beogradu, gde je bila i učenik generacije. Školske 2022/2023 godine je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 9.90. Tokom studiranja je bila autor dva studentsko-naučna rada uz volontiranje u organizaciji Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbije. Bila je učesnik programa za mlade naučnike o genomskim istraživanjima organizovanog na Kipru, pri Evropskom univerzitetu.

Anđelka Petković učenica završnog razreda Muzičke škole “Kosta Manojlović” Smederevo sa prosekom 5.00. Prva je od gudača iz Smedereva koja je osvojila I nagradu na republičkom takmičenju u violončelu. Učlestvovala je na međunarodnim i republičkim takmičenjima gudača kao i na međunarodnom festivalu gudača, na kojima je uvek osvajala jedno od prva tri mesta. Izuzetno nadarena, vredna i svestrana učenica. učestvovala je na mnogobrojnim humanitarnim koncertima.

Svetosavsku povelju i nagrade za stvaralaštvo mladih dobitnicima je uručila zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić. Na Svetosavskoj akademiji članovi Omladinskog pozorišta Tehničke škole, koja je ujedno i domaćin ovogodišnjih Svetosavskih svečanosti, izveli su predstavu “Svetli Svetosavlje Srpstvu kroz vekove”. Predstavu potpisuje kao scenarista, režiser i kostimograf dobitnica ovogodišnje Svetosavske povelje Grada Smedereva profesorka Nataša Rajić.

Poslednje vesti