Od danas do četvrtka drugi krug male mature

Osmaci  koji u junu nisu mogli da izađu na završni ispit, novu šansu imaće u drugom krugu koji je počeo  danas, a završava se u  četvrtak.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika zakazan je za danas, test iz matematike za sredu , dok će se kombinovani test (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija) održati  u četvrtak  22. avgusta.

Na završni ispit u drugom krugu izlaze đaci koji su morali da polažu razredni isšpit iz određenih predmeta, zatim  učenici  koji zbog bolesti nisu mogli da izađu na testove u junu, ali i oni koji su osnovnu školu završili po programu za odrasle – uglavnom osetljive društvene grupe.

Takođe će se na završnom testu pojaviti i oni đaci koji su imali zakazano međunarodno takmičenje iz matematike, te  zbog pomeranja testa iz matematike, nisu mogli da izađu na treći test. Oni će takođe polagati test iz matematike. Ti đaci položili su prijemni ispit i upisali Matematičku gimnaziju, ali  na završni ispit svi moraju da izađu, jer to predstavlja zvanični završetak osnovne škole.

Drugi krug završnog ispita ne organizuje se u svim osnovnim školama, već samo u nekoliko koje odrede školske uprave da budu domaćini osmacima.

Svi koji žele da nastave školovanje imaće priliku za to jer je u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama ostalo slobodno 8.109 mesta.

 U Smederevu će  malu mature polagati ukupno 31 učenik, uključujući i đake obuhvaćene projektom Druga šansa. Svi ispiti se polažu u Osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj, gde je danas test iz srpskog radilo 20 učenika . Svi oni kada završe ispite u okviru male mature konkurisaće na zanimanja  u okviru III stepena, ukoliko imaju manje od 50 poena.  Takvih zanimanja nema u smederevskim srednjim školama, ali ih ima u  školama u Podunavskom orugu. U Smederevskoj Palanci u okviru III stepena  po 3 mesta ostala su za zanimanja operater u prehrambenoj industriji  i  pekar, dok je u Velikoj Plani ostalo nepopuneno jedno mesto za automehaničara.  Učenici će morati sami da se obrate  školama van Podunavskog okruga, ukoliko tamo postoje upražnjena mesta. Svi učenici koji nakon završenog ispita male mature imaju preko 50 bodova moći će da konkurišu na neko od zanimanja u okviru IV stepena u  smederevskim srednjim školama.

Poslednje vesti

Leave a Comment