ODLAZAK LEGENDARNOG FOTO-REPORTERA ŽIKE LIJE

Zika Ranisavljevic,fotoreporter NOVOSTI u penziji Beograd 31.05.2005 photo Predrag Mitic

Radoslav Ranisavljević, dugogodišnji foto-reporter “Našeg glasa” i “Večernjih novosti” umro je juče u Smederevbu  u 85. godini.

RADOSLAV RANISAVLJEVIĆ, poznatiji  kao Žika  Lija, nadimak koji je dobio zbog svoje snalažljivosti, lukavosti i nadasve profesionalnog odnosa prema postavljenom  zadatku, svoju karijeru foto-reportera započeo je pedesetih godina u nedeljniku “Naš glas”. Od 1973. godine je član redakcije “Večernjih novosti” gde je kao izuzetan profesionalac svojim aparatom zabeležio mnoge ljude i događaje, od običnih i svakodnevnih do javnih i ličnosti iz kulturnog, društvenog i političkog života koji su bili akteri istorijskih događaja u proteklom veku.  Iza njega su ostale brojne  fotograije u novinama u kojima je radio, ali i izložbe, od kojih su dve poslednje održane u Smederevu.  2011. godine u Centru za kulturu , zajedno sa ćerkom Nevenom, priređena je njihova zajednička izložba fotografija pod nazivom “Galerija likova”, a “Slike života”  2014. godine u Galeriji savremene  umetnosti.   Radoslav Ranisavljević biće sahranjen na Novom groblju u Smederevu,   u ponedeljak 4. marta  u 11.30 minuta.

   

Poslednje vesti

One Thought to “ODLAZAK LEGENDARNOG FOTO-REPORTERA ŽIKE LIJE”

  1. Otišao je R.Ranisavljević -Žika Lij- legenda smederevske, srpske i jugoslovenske fotografije ! Ostavio je nezibrisiv trag umetničke, ali i informativne fotografije .Radio je i sarađivao je sa mojim tastom., R.Mihajlovićem -Foto Sportista-.Fotogarafija moga oca Dragoslava Tasić -Draga Calion- bila je u svim ex Jugoslovemskim novinama ! HVALA MU I SLAVA MU !

Leave a Comment