Penzioneri su najsavesniji deo društva, koji je podneo najveći teret promena, izjavio je u Smederevu predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić

Gradska organizacija penzionera Smederevo svečano je obeležila  74 godine postojanja i rada. Svečanosti u Smederevu prisustvovali su pojedinci iz samog vrha Saveza penzionera Srbije na čelu sa predsednikom Andrejom Savićem.

Na početku proslave, u zvaničnom delu, održan je  sastanak  kome su prisustvovali predsednici i predstavnici  više desetina  gradskih i opštinskih udruženja penzionera koji su došli da upriliče obeležavanje dana  penzionera grada Smedereva. Tom prilikom je predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić  podsetio da je u toj organizaciji pre 2 meseca na izbornoj konferenciji  došlo  do kadrovskih  promena, zbog čega će uslediti i određene promene u radu u narednom periodu. Savić je  najavio i značajne poteze prema nadležnim državnim organima, koje  će pokrenuti Savez  penzionera Srbije.

“U Srbiji ima 1.712.000 penzionera i to je trećina biračkog tela, što predstavlja ogromnu snagu,” rekao je on i najavio da će se delovanje usmeriti  u 2 strateška polja.“Prvo u čemu će Savez penzionera učestvovati je kod  predstojećeg zakonskog  usklađivanja penzija. Trenutna rešenja nisu bila povoljna,  jer u periodu od 2014.  do 2018.  godine  faktički je došlo do umanjenja penzija i mislim da je penzionerska populacija podnela najveći teret tih promena u tom periodu. Mi nastojimo da u koordinaciji sa fiskalnim savetom napravimo takav stav koji će nadležne državne institucije da prihvate i da se donesu predvidljiva, transparentna, zakonska rešenja, koja bi na nivou sistemskog zakona garantovala isplatu penzija i u budućem periodu. Osim najugroženijih penzionera kojih je preko million imamo i oko 700 hiljada penzionera  u Republici  Srbiji kojima je umanjivana penzija od 10 do 22  odsto. 

Mi ćemo pokrenuti inicijativu, s obzirom da su javne finansije stabilizovane, da se iznađu modaliteti kako da se tim ljudima koji predstavljaju značajnu populaciju izvrši povraćaj umanjenih penzija. Nikako ne želimo da time destabilizujemo niti da ugrozimo funkcionisanje javnih finansija države. Tako da mi moramo da pokažemo  interes da  vodimo jednu zaštitnu politiku u odnosu na kompletnu populaciju penzionera. Računam da ćemo u narednom  periodu sa tim strateškim smernicama  stvari pomaći na bolje ali je mnogo važno jedinstvo i sloga. Mi artikulišemo i predstavljamo globalnog posrednika  između penzionera i države. Mi moramo ući u konkretne i kooperativne odnose  sa državom. Penzioneri su stvarali državu, njihov minuli rad je ugrađen u stubove ove države, a penzioneri su možda i najsavesniji  deo društvene zajednice koji ima razumevanja za sve. Mi ćemo nastojati da tom artikulacijom različitih struktura penzionera zaštitimo čitavu populaciju u meri u kojoj je to, s obzirom na ekonomske i druge potencijale moguće u ovom trenutku”, izjavio je  Andreja Savić.

Prisutne goste je sa radom i delovanjem Gradskog udruženja penzionera Smederevo upoznao predsednik Milovan Grbić, koji je na čelu udruženja 2 godine.  “Pre dve godine mnogi u Srbiji nisu ni znali da postoji Udruženje penzionera grada Smedereva”, objasnio je  Grbić. On je  ukazao i na finansijske i druge probleme sa kojima se organizacija suočavala u prethodnom periodu ali i na trenutnu situaciju, koja je mnogo povoljnija zahvaljujući angažovanju novog rukovodstva.

Gradska organizacija penzionera broji 35 mesnih odbora i trenutno je 6 hiljada članova, a kako je obećao do kraja godine člansku knjižicu imaće 10 hiljada smederevskih penzionera od ukupno 25 hiljada, koliko živi u gradu na Dunavu.

 Rukovodstvo Saveza penzionera Srbije, predsednike opštinskih i gradskih udruženja  iz čak 38 gradova  i opština u Srbiji, kao i predstavnike mesnih udruženja i brojne članove pozdravila je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović , koja  je obećala da će se za 4 godine, kada ode u penziju pridružiti  njihovim aktivnostima.

Proslavi Dana penzionera Smedereva prisustvovali su i zamenik predsednika Skupštiner grada Branče Stojanović, zatim član Gradskog veća, resorno zadužen za socijalnu politiku  Dragan Stanić, zatim odbornik SPSa u Skupštini grada Milovan Kostić kao i predstavnici Udruženja trećeg doba i PIO fonda.

Nakon zvaničnog dela, program je nastavljen  tradicionalnom razmenom  poklona između domaćina i gostiju,  a zatim je upriličena svečana proslava  u kojoj je učestvovalo više od 300 penzionera.

Poslednje vesti

Leave a Comment