POČELA JE IZGRADNJA SOLARNE ELEKTRANE “SARAORCI”

U selu Saraorci pored Smedereva, počela je izgradnja najveće solarne elektrane u Srbiji ,,Saraorci” snage 9.95MW (11,8 MWp) u prvoj fazi i 1.5MW (1,86 MWp) u drugoj fazi. Projekat obuhvata fotonaponsku elektranu, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Projekat razvija nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017. godine, a kineska kompanija PowerChina izvodi radove.

Početak izgradnje obeležen je svečanim događajem na kom su se obratili  Milica Andrić, izvršni Partner AVR Solar Park, Liu Saokuan, predsednik PowerChina eurasia, Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina hubei, Dragan Krstić, Načelnik Urbanizma Grada Smedereva, kao i Čen Bo, Ambasadorka Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i Dubravka Ðedović, ministarka Rudarstva i energetike.

“Solarni potencijal Srbije veći je oko 30 odsto nego potencijal Nemačke, koja je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji električne energije koristeći ovaj vid energije. Izgrađeni kapaciteti u Srbiji trenutno su daleko manji od potencijala iako je izgrađeno ukupno 157 solarnih elektrana snage 23,3 MW. Izmenama Zakona o korišćenju OIE i donošenjem trogodišnjeg plana aukcija za tržišne premije napravili smo predvidiv okvir za investitore u OIE, a građane stimulišemo da budu aktivni učesnici energetske tranzicije kroz subvencije koje dajemo za mere energetske efikasnosti i u tu svrhu ću potpisati ove nedelje ugovore sa 131 JLS“, rekla je Đedović, koja je zajedno sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo i predstavnicima kompanija koje realizuju projekat, kineske PowerChina i nemačke AVR Solar Park, prisustvovala obeležavanju početka radova u Smederevu.

Ona je dodala da je cilj da se udvostruče kapaciteti za proizvodnju energije iz sunca kroz aukcije za 50 MW solarnih elektrana koje su u toku, i najavila da će uskoro biti objavljen i javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju samobalansirajućih solarnih elektrana snage 1 GW. „U narednih nekoliko godina, pored planova države za ulaganje u ovaj važan energetski resurs, planiramo i da se kroz program aukcija izgradi oko 300 MW solarnih elektrana”, rekla je ministarka.

„Takođe je veoma bitno da se širi svest građana o koristima koje donosi proizvodnja električne energije za sopstvene potrebe, i da broj kupaca-proizvođača stalno raste. Trenutno ih je oko 1.800, a ukupna snaga solarnih elektrana koje su postavili iznosi 21 MW. Nastavićemo da stimulišemo prozjumere davanjem subvencija za postavljanje solarnih panela, koji će biti deo novog programa za domaćinstva za mere energetske efikasnosti vrednog 50 miliona evra”, navela je Đedović. Ministarka je naglasila da su za energetsku tranziciju odgovorni svi – država, privreda i građani.

„Solarna energija je dobar primer onog što želimo da postignemo u čitavoj energetskoj tranziciji, da u njoj učestvuju i država i industrija, i javni i privatni i sektor i svi mi kao građani, i da svako ima svoju ulogu i svoj deo odgovornosti”, rekla je Đedović.

“Kina je poslednjih godina ostvarila mnogo dostignuća u oblasti nove energije. Sa svojim instalisanim kapacitetima u energiji vetra i solarnoj  energiji  na prvom je mestu u svetu i ima snažnu konkurentnost u  tehnologiji  i u proizvodnji  opreme. A nova energija je od velikog značaja za zaštitu životne sredine. Srbija sve veću pažnju posvećuje razvoju ove energije a Kina takođe aktivno ostvaruje međunarodnu saradnju u oblasti nove energije. Ovaj projekat je prva solarna elektrana koju će kineska kompanija zajedno sa svojim partnerima izgraditi u Srbiji. Nadam se da će danas biti dobar novi početak za našu saradnju u budućnosti  nove energije i u oblasti  zaštite životne sredine”, izjabila je ambasadorka Kine Čen Bo.  

Nova elektrana u Saraorcima biće snage 9,95 MW, električna energija je namenjena domaćem tržištu, što je dovoljno za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.

,,Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da najavimo početak izgradnje solarne elektrane ,,Saraorci”. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 16.800 MWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. U planu je da izgradnja traje 180 dana, a puštanje u rad će ići fazno, pa bi prvi megavati trebalo da budu pušteni u distributivni sistem krajem oktobra 2023. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300MW koje planiramo da gradimo u naredne 3 godine. Veoma smo ponosni na partnerstvo sa kompanijom Power China sa kojim imamoi Ugovor o međusobnoj saradnji po kome planiramo izgradnju elektrane od 150MW u prvoj fazi na jugu Srbije”. – izjavila je Milica Andrić, izvršni partner AVR Solar Park.

Procenjuje se da će fotonaponska elektrana nakon izgradnje dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo „zelene energije“ u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.

,,Veoma sam zahvalan kompaniji AVR što su nam ukazali poverenje, kao i vladi Republike Srbije i Ambasadi Kine u Srbiji na snažnoj podršci i pomoći koju su nam pružili kako bi Power China mogla da nastavi da se razvija u Srbiji. Kao najveća svetska elektro-energetska građevinska kompanija, posebno u oblasti novih izvora energije, Power China će se pridržavati principa kvalitet i kredibilet na prvom mestu. Sarađivaćemo sa svim učesnicima projekta na osiguravanju kvalitetnog izvođenja i pravovremene isporuke projekta i pomagati sprovođenje transformacije energetskog sistema Srbije, kao i njen društveni i ekonomski razvoj.”– izjavio je Liu Saokuan, predsednik PowerChina Eurasia.

“Čast mi je i  zadovoljstvo što danas ispred Grada Smedereva prisustvujem polaganju kamena temeljca za izgradnju Solarne elektrane u Saraorcima. Napomenuo bih  posebno da je Grad Smederevo dao apsolutnu i veliku podršku ovakvom projektu  i sugurno je da će i ubuduće davati podršku i pomagati izgradnju ovakvih projekata i obnovljivih izvora energije. Sledeći politiku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, Grad Smederevo je učestvovao ali i učestvovaće  u subvencijama usvih građana koji žele da izgrade obnovljive izvore energije i  da poboljšaju energetsku efikasnost. Grad Smederevo je u saradnji sa Ministarstvom energetike prošle i ove  godine izdvojio ukupno 40 miliona dinara za subvencionisanje ovakvih i sličnih projekata za građane. Grad će uvek podržavati i davati logističku podršku za ovakve projekte”, poručio je Dragan Krstić, načelnik Urbanizma Grada Smedereva.

Solarna elektrana „AVR Solar Saraorci“, snage 9.95 MW biće priključena na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Elektrana je projektovana i izvodiće se u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema.

Planirano je da elektrana radi paralelno sa distributivnim sistemom električne energije, sa predajom energije u distributivni sistem električene energije u celosti.

Fotografije:SDPLUS

Poslednje vesti