Poklon Smederevcima: Koncert Simfonijskog orkestra RTS pod dirigentskom palicom Luisa Gorelika

Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije održaće u petak 21. februara u Centru za kulturu Smederevo koncert iz ciklusa „Premijere“ na kome će se publici predstaviti gost Simfonijskog orkestra RTS, argentinski dirigent Luis Gorelik, koji danas diriguje nekim od najznačajnijih orkestarskih ansambala u svetu.
Na novom koncertu iz ciklusa „Premijere“, u sezoni 2019/2020, premijerno će biti izvedena kompozicija Black Light / Nevidljivo svetlo Branke Popović, odabrana na „Konkursu za kompozitore“ Muzičke produkcije RTS, u okviru koga autorka istražuje efekat koji muzika može da izazove kod publike, zaključujući da „muzika dotiče slušaoca i izaziva u njemu reakciju (u zavisnosti od njegovog sveukupnog iskustva, najrazličitije asocijacije, misli, emocije)“.
Iste večeri publici će se predstaviti i mladi violista Lazar Miletić, odabran na konkursu „Mladi i uspešni“ Muzičke produkcije RTS. Nastupiće kao solista na Koncertu za violu i orkestar D-dur Antona Hofmajstera, stvaraoca koji je poštovanje svojih savremenika – kolega zaslužio originalnošću svojih dela i dobrim poznavanjem instrumenata za koje je pisao. Takođe, Lazar Miletić će izvesti i čuvenu temu iz filma „Šindlerova lista“ Džona Vilijamsa, svirajući originalni violinski part na violi.
Pored pomenuta dva dela, Simfonijski orkestar RTS će izvesti i Drugu simfoniju Jana Sibelijusa, za koju je sam kompozitor rekao da ona predstavlja „priznanje njegove duše“.
Koncert počinje u 19 sati u Velikoj dvorani, a besplatne ulaznice zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo.

Poslednje vesti

Leave a Comment