PREVENCIJA KARCINOMA GRLIĆA MATERICE ZA DUG I KVALITETAN ŽIVOT ŽENE

Pojekat pod nazivom “ODLUKA JE NA TEBI – ZAJEDNO DO ZDRAVLJA” koji se sprovodi u Domu zdravlja „Smederevo“ i u ambulanti u Osipaonici, namenjen je ženama seoske i romske populacije. Cilj ovog projekta je rano otkrivanje raka grlića materice putem organizovanih preventivnih pregleda žena, koje su se do sada najređe javljale na ginekološki pregled. Samim tim će se i unaprediti reproduktivno zdravlje žena, kao i njihova svest o važnosti preventivnog ginekološkog pregleda. Tokom trajanja Projekta, žene se pozivaju na pregled putem telefona 026 240 525 i pozivnog pisma. Podrška za ostvarenje ovog projekta obezbeđena je kroz grantove za projekte u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ i „Dodatnog finansiranja za drugi projekat razvoja zdravstva Srbije“. Pripadnice lepšeg pola se obaveštavaju o preventivnim pregledima i na predavanjima koja se organizuju na teritoriji grada Smedereva, kako u seoskim sredinama, tako i u romskim naseljima.

U SRBIJI SVAKOGA DANA NAJMANJE JEDNA ŽENA UMRE, A ČETIRI ŽENE OBOLE OD RAKA GRLIĆA MATERICE.

ŠTA JE RAK GRLIĆA MATERICE?

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu da se nekontrolisano umnožavaju.

STANJE U SRBIJI ?

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom.

ŠTA PROUZROKUJE RAK GRLIĆA MATERICE?

Rak grlića materice je prouzrokovan nekim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina žena zaraženih HPV –om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseca, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan.

ŠTA JE RANO OTKRIVANJE RAKA GRLIĆA MATERICE?

Potrebno je nekoliko godina da bi promene ra grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak.redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. S tim ciljem republika Srbija započela je organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine. Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim Papanikolay testom.

KAKO SE ODVIJA PAPANIKOLAY TEST?

U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površine grlića materice uzima se bris, koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene (abnormalne). Ovaj pregled se zove Papanikolay test (Papa test). Pregled se nikada ne obavlja u vreme menstruacije. Dva dana pre pegleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristiti nikakve vaginalne tablete. Papanikolay test se najpre radi dve godine zaredom, a nakon toga ako su prethodna dva rezultata bila normalna, na svake tri godine.

ŠTA SE DEŠAVA KADA DOĐE REZULTAT ?

Rezultat testa moći ćete da preuzmete u vašem Domu zdravlja. Većina žena koje redovno idu na preglede, ima normalan rezultat Papanikolay testa. U tom slučaju rizik da se dobije rak grlića materice je mali. Neke žene imaju abnormalan rezultat Papanikolay testa. To ne znači da one imaju rak, već da su u njihovom brisu nađene izmenjene ćelije, zbog čega su neophodni dodatni pregledi po uputstvu ginekologa. Neke promene, koje se otkriju dodatnim pregledima, treba odstraniti, kako ne bi prerasle u rak. Jednostavan tretman, koji uglavnom može da se odradi ambulantno, najčešće je dovoljan. Takvi tretmani retko utiču na seksualni život žene ili njenu mogućnost da ima decu.

KO ti može pomoći da izbegneš rak?

TI! Odazovi se pozivu svog lekara.

Rak grlića materice:

Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja

Bris grlića materice – minut za sigurnost.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka.

Za više informacija obratite se vašem Domu zdravlja.

KANCELARIJA ZA SKRINING

Institut za javno zdravlje Srbije

„Dr Milan Jovanović Batut“

Dr Subotića 5, Beograd

www.batut.org.rs

www.screeningserbia.rs/sr

011/206-27-33

Tehnička podrška i implementacija Nacionalnog programa za skrining u Srbiji. Projekat finansira Evropska Unija.

Poslednje vesti

Leave a Comment