PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U GRADU SMEDEREVU. U KOVID BOLNICI 179 POZITIVNIH PACIJENATA. DNEVNO SE PREGLEDA OD 100 DO 150 SMEDEREVACA U KOVID AMBULANTI, MEĐU NJIMA JE OD 20 DO 25 POZITIVNIH NA KORONU

Štab za vanredne situacije grada Smedereva na današnjoj 151. sednici proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji grada, a konsultujući se sa stručnjacima, epidemiolozima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Komandant Štaba gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović obrazložila je ovakvu odluku: “Pratili smo svakodnevno epidemiološku siituaciju i do pre četiri dana u gradu Smederevu, broj pacijenata pozitivnih na virus kovid 19 bio je između dva i četiri pacijenta. U nedelju je uzeto oko 100 briseva i od toga je dvadeset dvoje PSR metodom bilo pozitivno na kovid. Ove nedelje smo takođe pratili epidemiološku situaciju i dnevno je bilo između 20 i 25 pozitivnih. Mi smo u konsultaciji sa epidemiolozima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, danas proglasili vanrednu situaciju na teritoriji Grada Smedereva. Poštujući sve mere Vlade Republike Srbije, želeli smo da pojačamo nadzor i kontrolu nad svim privrednim subjektim, ugostiteljskim objektima, zatim kontrolu dešavanja i na javnim površinama, da bi smo što pre suzbili epidemiju kovida 19 i da bi se broj pozitivnih i broj obolelih smanjio u Gradu Smederevu. Poštujući Uredbu Vlade republike Srbije kada govorimo o vanrednoj situaciji na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj je nadležni organ proglasio vanrednu situaciju usled nastanka elementarne nepogode širenjem epidemije zarazne bolesti COVID 19 izazvane virusom SARS -Cov-2, danom stupanja na snagu Akta o proglašenju vanredne situacije primenjuju se posebne mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.”, objasnila je gradonačelnica.

Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra, takođe u parkovima i na igralištima kao i na otvorenom dozvoljeno je okupljanje do pet lica uz odgovarajuće mere lične zaštite, obavezno je nošenje maski u zatvorenim prostorima i poštovanje fizičke distance od dva metra, zabranjeno je takođe organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija. Ograničeno je i vreme rada ugostiteljskih objekata, a obavezno je i nošenje maski u javnom prevozu. Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena. Takođe neke od preporuka su i česta dezinfekcija svih javnih objekata, kao i najmanje jednom dnevno dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama. Obaveza je i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Ove mere će se intenzivno primenjivati na teritoriji grada Smedereva, a kontrolu će vršiti inspekcije uz asistenciju pripadnika MUP-a.

Analizirajući epidemiološku situaciju Komandant Štaba dr Avramović je istakla da se broj zaraženih u gradu povećao nakon održanih proslava i skupova. “Ono što sada možemo da zaključimo za razliku od perioda između 15. aprila i 6. maja je da je virus sada ušao u populaciju i ne može da se prati tok širenja epidemije, za razliku od prethodnog perioda kada se širio od građana koji su došli iz inostranstva. Kada je reč o starosnim grupam, sada su pozitivne i mlađe, starije i osobe srednjih godina. Kliničke slike su većinom lakše do srednje teških, ali se u gradu sporadično pojavi i slučaj sa teškom kliničkom slikom”.

Каda se govori o funkcionisanju Kovid bolnice u Smederevu koja funkcioniše u okviru Kovid sistema bolnica Srbije, popunjeni su svi kapaciteti, za sada je tamo 179 pacijenata kovid pozitivnih.

“Od toga je više pacijenata iz drugih gradova, iz Beograda, Smederevske Palanke, Velike Plane, Mladenovca i Jagodine i od tog broja 40 je Smederevaca. Imamo dovoljno respiratora, dovoljno higijenskih sredstava, maski i rukavica. Gradski Štab za vanredne situacije danas je doneo odluku da se nabavi po 10.000 maski i rukavica, kako bi smo imali rezervu u slučaju da zatreba Domu zdravlja ili Bolnici. Ni jedne sekunde nije bilo nestašice alkohola niti u Bolnici niti u Domu zdravlja, jer smo mi kao Gradski Štab prošlog utorka doneli zaključke i nabavili hiljadu i po litara alkohola i za Dom zdravlja i za Bolnicu, a svakako građani uvek mogu da se organizuju i doniraju ovim ustanovama. Ja samo želim da kažem da grad Smederevo vodi računa o radu Bolnice i Doma zdravlja. Odvojili smo milion i po dinara i razveli smo kiseonik do Infektivnog odeljenja i kupili smo sve što je potrebno i za rad respiratora i za funkcionisanje i Bolnice i Doma zdravlja. Grad će uvek biti na usluzi građanstvu, a pomagaće i policiji i Vatrogasnoj Službi, Crvenom krstu i svima onima koji moraju da reaguju tokom ove epidemije. “

“U Smederevu ima obolelih zdravstvenih radnika i moram da kažem da se ti zdravstveni radnici nisu zarazili na radnom mestu, već na nekim skupovima ili na proslavama, na godišnjem odmoru, znači van svog radnog mesta, tako da za sada pratimo stanje. Za sada broj lekara i srednjeg kadra može da odgovori zahtevima organizovanja rada u Kovid bolnici i u Kovid ambulanti, što ne znači da i ostali zdravstveni radnici neće biti uključeni.”

Kada govorimo o radu Kovid ambulante, tamo je svakodnevno veliki pritisak građana koji čekaju u redu za pregled. “Za 24 sata u Kovid ambulanti pregleda se od 100 do 150 Smederevaca sa simptomima koji mogu da liče na Kovid infekciju. Moram da kažem da nisu sve kovid pozitivni. Od 100 koji dođu, njih 20 je pozitivno. Jedne nedelje smo imali sami 20 pozitivnih sa kovid infekcijom. Svi pacijenti sa temperaturom se sada javljaju Kovid ambulanti ali tu ima i dosta prehlada i bakterijskih infekcija grla usled delovanja drugih agenasa, tako da nisu svi kovid pozitivni pacijenti koji se javljaju Kovid centru. U našoj Kovid ambulanti radi se temeljan pregled svih apcijenata kod kojih se i najmanja sumnja pokaže na virus. Pored brzog testa, radi mu se i kompletna laboratorija i snimak pluća i to sve iziskuje određeno vreme. Imamo i kao Bolnica i kao Dom zdravlja veliku podršku Vlade Republike Srbije i tako smo dobili pokretni rendgen aparat a treba da stigne i određeni broj respiratora”. Kao lekar infektolog dr Jasna Avramović uputila je apel građanima da vode računa o distanci, da u prostoru nema više od 5 ljudi u zavisnosti od površine, zatim da drže razmak najmanje 2 metra, takođe i da obavezno nose maske i da peru ruke posle svakog kontakta, kada bi trebalo i ruke da se dezinfukuju.

A kada je reč o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a na osnovu izveštaja Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, broj novozaraženih u Smederevu na osnovu rezultata za nekoliko dana unazad, je 28 novih slučajeva i sada je ukupno 219 osoba pozitivnih na korona virus.

Poslednje vesti

Leave a Comment