SMEDEREVO OSTAJE LIDER U ZAPOŠLJAVANJU

U odnosu na prethodnu godinu, u 2018.  broj nezaposlenih na evidenciji NSZ-a u Smederevu manji je za 21,2 odsto, odnosno sa 6.500 na 5.100 lica. Na nivou Filijale, koja pored Smedereva, pokriva opštine Smederevska Palanka i Velika Plana, broj nezaposlenih manji je za 13 procenata. U Smederevskoj Palanci broj nezaposlenih nije smanjen, dok je u Valikoj Plani u padu, ali ne u toj meri kao što je slučaj u Smederevu.

Smederevo je lider na nivou Filijale i što se tiče broja zaposlenih lica sa evidencije NSZ u 2018.

Prošle godine je na određeno vreme zaposleno 10.290 lica, na neodređeno vreme 2.930 lica. U Smederevskoj Palanci na određeno je zaposleno 2.900, a 700 na neodređeno vreme, dok je u opštini Velika Plana na određeno zaposleno 6.200, a na neodređeno vreme 950 lica.  

Što se tiče kvalifikacione strukture, najviše je nezaposlenih u mašinstvu i obradi metala, odnosno ugostiteljstvu i trgovini, njih ukupno oko 2.700 lica. Mnogi od njih, nevezano za broj godina, nisu nikada radili i nisu zainteresovani za posao u svojoj struci. Zbog toga je problem doći do bravara, varioca, kuvara ili drugih zanimanja koja poslodavci traže svakodnevno.

Uskoro, tačnije sredinom februara, trebalo bi da počnu i aktivne mre zapošljavanja za 2019. godinu. Mere su već najavljene, stigli su nacrti javnih poziva, i, što je veoma važno odnosiće se samo na lica koja se nalaze na evidenciji NSZ.

To je ujedno jedan od razloga što u smederevskoj filijali NSZ očekuju da akcenat u polititici aktivnih mera zapošljavanja budu obuke na zahtev poslodavaca, kako bi ošli do kvalitetnih radnika. Uspostavljeni su već kontakti sa fabrikom Milan Blagojević iz Smedereva kojoj stalno trebaju radnici u strukturi koje nema na evidenciji ili nemaju dovoljno znanja i veština, kao i sa Makaron modom iz Velike Plane, turskim investitorom koji je već zaposlio 90 šivača, ali su mu potrebni i novi radnici i spreman je da organizuje njihovu obuku.

Poslednje vesti

Leave a Comment