Smederevska bolnica od danas radi u okviru kovid sistema bolnica u Srbiji. Još petoro Smederevaca zaraženo virusom korona

Opšta  bolnica u Smederevu od danas je počela da funkcioniše u okviru Kovid sistema bolnica u Srbiji. Iz Beograda je noćas iz trijažnog centra Infektivne klinike stiglo prvih četrnaestoro pacijenata, izjavio je  direktor dr Nenad  Đorđević.

 “Mi smo praktično noćas od dva sata počeli  da primamo pacijente pošto je Bolnica u Požarevcu popunila sve kapacitete. U toku noći smo praktično primili 14 pacijenata iz trijažnog centra Infektivne klinike. Oni su sa lakšom kliničkom slikom ili imaju kliničku sliku srednje tešku,  zato što većina njih ima upalu pluća kao vodeći simptom. Inače  oni dobro,  samo troje od njih zahtevaju nadokandu kiseonika,  a ne intenzivnu nadoknadu i mehaničku ventilaciju. Oni su smešteni u delu koji je odvojen za Kovid bolnicu. Za te kapacitete možemo da odvojimo 135 kreveta, mada postoji i rezervna varijanta za proširenje tih kapaciteta. U sistemu Kovida su ona odeljenja koja su bila i u prvom naletu za kovid pacijente, a to su  neurologija, zatim odeljenje  za produženo bolničko lečenje, očno i ušno odeljenje  i ortopedija, u centralnoj zgradi kao i u odvojenim odeljenjima Infektivnom  i odeljenju  psihijatrije koja  se nalaze van centralne zgrade. Mi smo praktično do juče imali samo pacijente iz Smedereva njih osmoro koji se  leče već nekoliko dana i u dobrom su opštem stanju. Za dvoje se čeka drugi negativni  test jer su na lečenju 14 dana,  kako bi bili otpušteni na kućno lečenje, za šestoro se čeka potvrdni test jer su oni serološki bili negativni ali se zbog kliničke slike radi i čeka  PSR testiranje. Na ovim odeljenjima  gde su kovid pacijenti je ukupno 34 pacijenta, među njima četvoro koji nisu kovid pacijenti već sa drugim dijagnozama i oni će uskoro biti otpušteni kućama. Što se tiče Infektivnog odeljenja tamo rade dva infektologa i četiri klinička lekara, kao i pojačan rad medicinskih sestara na svim ovim odeljenjima gde je  kovid bolnica, a na  osnovu preraspodele   koja je napravljena u okviru Opšte bolnice. “

 Dr Nenad Đorđević je apelovao na sugrađane  da vode računa o socijalnoj distanci , kao i da  obavezno nose maske u zatvorenom prostoru i izbegavaju velike skupove poput nekoliko svadbi od 500 ljudi koje su se nedavno organizovale u Smederevu.

Prema današnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu u poslednja 24 sata, petoro Smederevaca je popozitivno na korona virus, što je ukupno 260 osoba, računajući od početka epidemije do 7. jula.

Poslednje vesti

Leave a Comment